Jeśli chodzi o płatki owsiane, to już dawno stosowałam
je w kuchni, i jestem pod wrażeniem jakie cuda można z nich wyczarować.
Jednak tym razem chciałam spróbować czegoś nowego.
Usłyszałam ostatnio o zarodkach pszennych i postanowiłam wykombinować z nich
coś dobrego i zdrowego. Na początku nie
było weny, ale w końcu spojrzałam na opakowanie i problem się rozwiązał.
Przepis na placek pochodzi właśnie z opakowania
zarodków pszennych. Nieco go jednak zmodyfikowałam.
Ciasto wyszło po prostu extra. Mięciutkie, lekkie,
zdrowe i błyskawiczne w wykonaniu. Zdrowo naprawdę nie znaczy niesmacznie.
Ps. Jeśli komuś bardziej zależy na ograniczeniu
kalorii może zrezygnować z kruszonki.
Składniki:
· 4 jajka
·
3/4 szklanki brązowego cukru
· 1 łyżka cukru waniliowego
· 1 szklanka mąki pszennej
· 1szklanka zarodków pszennych
· 1 łyżeczka proszku do pieczenia
· ½ łyżeczka sody
·
około 7-8 dojrzałych śliwek
3 łyżki miodu
3 łyżki miodu
· ½ łyżeczki cynamonu (opcjonalnie)
·
50g płatków migdałowych
Kruszonka:
·
3 łyżki masła
·
3 łyżki brązowego cukru
·
4-5 łyżek mąki
Przygotowanie:
Śliwki umyć, usunąć pestki i
pokroić na 4 części. Miód podgrzać w rondelku. Dodać do niego migdały i
podgrzewać około 3 minuty cały czas mieszając.
Białka
oddzielić od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli. Żółtka wymieszać dokładnie z cukrem Kiedy piana będzie
ubita dodawać stopniowo cukier z żółtkami. Dokładnie połączyć.
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia , sodą, cynamonem i zarodkami. Dodajemy do ciasta i miksujemy na wolnych obrotach.
Formę
wysmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ja użyłam formy do tarty. Na
cieście poukładać ściśle śliwki. Na wierzch wyłożyć migdały z miodem.
Przygotować kruszonkę. Masło roztopić w rondelku. Dodać cukier oraz mąkę. Dokładnie wymieszać. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra dosypać mąki. Kruszonką posypać wierzch ciasta.
Super, u mnie zarodki leżą i czekają na jogurty owsianki, musli tylko do tego je dodaję (do tej pory), ja jednak zastanowiłabym się nad "dietetycznym" ciastem, gdyż zawiera mnóstwo cukru...
OdpowiedzUsuńOczywiście ilość cukru można dowolnie zmieniać. Wtedy będzie napewno bardziej dietetyczne:) Jeśli chcemy pozbyć sie kalorii można cukier zastapić słodzikiem.
Usuńnie ma to jak zdrowe ciasto , teraz sporo można znaleźć na internecie ;) twoje wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń