poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Makaroniki z kremem Raffaello

Makaroniki to ciastka przyrządzane z białek, cukru pudru i mielonych migdałów. Obecnie to jedne z najbardziej popularnych i wykwintnych ciastek na świecie.
 
Makaroniki są dla wielu symbolem francuskiej sztuki cukierniczej. 20 marca obchodzony jest nawet we Francji Dzień Makaronika. Będąc w Paryżu warto dotrzeć na rue Bonaparte i nacieszyć oczy widokiem witryny jednej z najstarszych paryskich cukierni Ladurée. Ciężko przejść obojętnie obok misternie ułożonych ciasteczek w kolorach tęczy.
 
Pomimo zachwytu nad francuskimi makaronikami zasługa za ich powstaniae należy się Włochom. Pierwsze makaroniki wypiekane były prawdopodobnie już w VIII wieku w weneckich zakonach, kiedy to do Włoch przywieziono migdały z krajów arabskich.
Historia mówi, że w XVI wieku Katarzyna Medycejska, żona króla Henryka II przywiozła je z Włoch do Francji.
 
To jednak Francuzi wypromowali makaroniki na całym świecie. Mogą również przypisać sobie swój wkład w ich współczesną formę. Obecną postać makaroników- dwie połówki ciastka przełożone kremem zawdzięczamy właśnie założycielowi wcześniej wspomnianej cukierni Laduree.
 
Jeśli zastanawiacie się więc, co zrobić z białkami pozostałymi po pieczeniu babek czy ciasta kruchego, to makaroniki stanowiąidealne rozwiązanie.
Najlepiej smakują następnego dnia, kiedy ciasto makaronikowe zdąży przejść smakiem kremu.
Makaroniki, w brew pozorom nie są proste w wykonaniu. Tak naprawdę trzeba upiec ich trochę,by uzyskać satysfakcjonującą nas konsystencję. Idealne makaroniki mają chrupiącą skórkę i są mięciutkie, lekko ciągnące w środku.
Ja jestem ich wielką fanką, na pewno upiekę je jeszcze nie raz. Polecam!!

Makaroniki z kremem Raffaello
 
 

Składniki:
 
·       3 białka w temperaturze pokojowej
·       100 g zmielonych migdałów
·       100 g cukru pudru+3 łyżki
·       szczypta soli

Krem rafaello:
 
·       200 g mascarpone
·       80 g białej czekolady
·       1 łyżka likieru kokosowego
·       ½ łyżeczki aromatu kokosowego w proszku (opcjonalnie)
·       4 łyżki wiórków kokosowych

 

Przygotowanie:

Migdały zmielić razem ze 100 g cukru pudru. Ja kupiłam już zmielone migdały (do nabycia w Lidlu).

Dla uzyskania bardziej miałkiej konsystencji można zmielić migdały po raz drugi, ponieważ te kupione mają dość dużo grudek. Ja osobiście nie mieliłam z powodu braku młynka.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać 3 łyżki cukru pudru. Miksować do uzyskania lśniącej, sztywnej piany.
Do masy z białek dodać makę migdałową i delikatnie wymieszać drewnianą łyżką, aby masa nie straciła na swojej puszystości.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
Masę przełożyć do szprycy i wyciskać krążki o średnicy około 2 cm.
Odstawić na około 30 minut, aż masa wyschnie i powstanie skorupka wyczuwalna po dotknięciu palcem.
Piekarnik nagrzać do temperatury 140 stopni i piec ciastka około 14 minut. Po tym czasie wyjąć i wystudzić.


Przygotować krem. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Odstawić aby przestygła. Mascarpone przełożyć do miski, cały czas miksują dodawać po łyżce czekolady. Następnie dodać wiórki kokosowe, likier i aromat. Wymieszać dokładnie. Schłodzić w lodówce około 40 minut.

Makaroniki przełożyć przygotowanym kremem.
Przechowywać w pojemniku w lodówce.
  
 
 
 






 

3 komentarze:

  1. Mmm, ten krem Raffaello - ależ bym skosztowała :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja mam za sobą dopiero jedną próbę :) Twoje wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nominacja dla Ciebie w Liebster Blog Award. Zapraszam do zabawy: http://www.moje-kulinarne-rozterki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń