Każdy z nas chyba uwielbia czekoladę. Jedni sięgają najchętniej po tradycyjną tabliczkę, inni wolą czekoladowe trufelki czy pyszne czekoladowe wypieki. Każdy znajdzie coś dla siebie.
Z okazji dnia czekolady postanowiłam przyjrzeć się
bliżej temu smakołykowi.
Oto kilka faktów:
1.
Podstawowymi składnikami czekolady jest miazga kakaowa
i masło kakaowe. Biała czekolada natomiast nie zawiera proszku kakaowego. Ma również niską
zawartość masła kakaowego.
2.
Słowo czekolada
zawdzięczamy Majom, pochodzi od słowa chocola, które oznacza - pić
czekoladę.
3. Czekolada początkowo spożywana była w formie napoju przyrządzonego z
rozgniecionych nasion kakaowca i wody. Majowie uznawali ją za przysmak Bogów. W
Europie czekolada pojawiła się w XVI, za sprawą hiszpańskiego podróżnika
Hernán'a Cortés'a. Pierwszą czekoladę w formie tabliczki
wyprodukowano w roku 1819 w Szwajcarii. Do Polski zawitała w XVIII w.
4.
W 100 gramach czekolady znajdziemy około 600 kcal. No
ale kto by to wszystko liczyłJ Jeśli jednak zwracamy uwagę na zdrowe odżywianie to sięgnijmy po czekoladę
gorzka, ponieważ nie zawiera dodatkowych składników.
5.
Czekolada ma w sobie dużo witamin i pierwiastków np.
witaminę A, która pozytywnie wpływa na skórę i wzrok, E - witamina młodości ,
B2, B3 (PP), B6, B12, M (kwas foliowy), fenylotylamine, która stymuluje
wydzielanie hormonów szczęścia, żelazo, magnez , potas, cynk, selen, wapń i
wiele innych. Czyli czekolada lekiem na wszystkoJ Nic więc
dziwnego, że mała porcja czekolady błyskawicznie potrafi poprawić nam nastrój.
6. Podobno
po tym jaką czekoladę lubisz można stwierdzić jakim jesteś typem osobowości.
· czekolada mleczna – romantycy
·
biała – osoby
niezdecydowane, mające trudności z podejmowaniem decyzji
·
gorzka - osoby, które lubią i doceniają rzeczy
dobrej jakości
·
deserowa –osoby myślących perspektywicznie, ale też
często pragmatycznie
·
z nadzieniem kawowym - ludzie niecierpliwi,
impulsywni
·
toffi – uczuciowi, zmysłowi
·
nadzienie owocowe- ludzie kreatywni
·
nadzienie z owoców cytrusowych - ludzie, którzy
sprawdzają się w trudnych sytuacjach, którzy zawsze służą pomocą
·
czekolada z migdałami – osoby lubiące
eksperymentować, kochające ryzyko
·
czekoladki kwadratowe wybierają osoby uczciwe,
prostolinijne, na których można polegać
· czekoladki w kształcie trójkąta - urodzeni egoiści, którzy pragną być w
centrum uwagi, mało wrażliwi na potrzeby innych
czekoladki z bombonierek o kształtach ściętych sześcianów – osoby kochające luksus i bogactwo
czekoladki z bombonierek o kształtach ściętych sześcianów – osoby kochające luksus i bogactwo
7. Uzależnienie od czekolady to niestety nie mit. czekoladoholizm. Czekolada posiada w swoim składzie
kilka substancji
uzależniających (w minimalnych ilościach):
- kofeinę
- teobromine
- anandamide
- fenyloalanina
Przeprowadzone badania wykazały zwiększenie aktywności
mózgu (w obszarach odpowiedzialnych za uzależnienia i doznawanie przyjemności) gdy
widok czekolady został wzmocniony możliwością picia napoju czekoladowego.
Według naukowców jedynym sposobem, by pozbyć się uzależnienia od czekolady jest
– jedzenie po ciemku.
Oczywiście dziś w planach ciasto czekoladowe :) Już niebawem na blogu.
Oczywiście dziś w planach ciasto czekoladowe :) Już niebawem na blogu.
Źródło:
http://www.takapaka.pl/blog/156/10-ciekawostek-o-czekoladzie/
http://www.unoespresso.pl/o_czekoladzie
http://www.unoespresso.pl/o_czekoladzie
http://kopalniawiedzy.pl/czekolada-czekoladoholizm-osrodki-przyjemnosci-mozg-Edmund-Rolls-Ciara-McCabe-prazkowie-kora-okolooczodolowa-kora-obreczy,3252
Kocham czeko!
OdpowiedzUsuńJa też :)
UsuńŚwietny post, dowiedziałam się ciekawych rzeczy o których nie miałam pojęcia !:)
OdpowiedzUsuńCzekolada, mmm...
OdpowiedzUsuń