Rolady ze śliwką
Składniki:
·
4 kotlety ze schabu
·
około 16 śliwek suszonych (4 na jedną roladkę)
· około 8 cienkich plastrów szynki dojrzewającej (np.
szwardzwaldzkiej) lub boczku
·
zioła prowansalskie
·
łyżka sosu sojowego jasnego
·
papryka czerwona
·
sól, pieprz
·
oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Kotlety
schabowe dość cienko rozbić, przyprawić i odstawić na 30 minut do lodówki.
Nadziać śliwką.
Zrolować ściśle. Obwinąć dokładnie szynką. Jeśli rolady nie będą się dobrze trzymać można zabezpieczyć je wykałaczkami. Naczynie żaroodporne posmarować na
dnie oliwą, ułożyć w nim przygotowane rolady.
Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Piec pod przykryciem około 20 minut w temperaturze 200 stopni, następnie odkryć rolady i piec jeszcze przez około 15 minut aż szynka zrobi się chrupiąca. Podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.
Pyszne i wykwintne danie, super :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńBardzo fajny pomysł..muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuń