poniedziałek, 22 kwietnia 2013

Shaorma z kurczaka z pysznym sosem

Dziś pyszny i ekspresowy obiad– Shaorma. Jest to typowe danie kuchni arabskiej, które można przyrządzić z dowolnego rodzaju mięsa. W Polsce zostało spopularyzowane dzięki restauracja Sphinx. Generalnie shoarma to blisko-wschodni sandwicz z mięsa jagnięcego, koziego, drobiowego, wołowego lub mieszanego.
Mięso umieszcza się na rożnie obrotowym, gdzie jest opiekane i podgrzewane przez cały dzień. Czyli nic innego jak popularny Turecki doner kebaba czy Grecki gyros. Różnice między tymi daniami są bardzo niewielkie. Klasyczna shaorma podawana jest z chlebem pita, humusem i warzywami.
Ja proponuje mój sposób na to pyszne danie oraz kilka propozycji podania. Zapraszam!!


Shaorma z kurczaka z pysznym sosem
 




Składniki:
·       2 piersi z kurczaka
·       ½ opakowanie przyprawy kebab shoarma (np. kamis)
·       ½ łyżeczki pieprzu cayenne
·       ser mozzarella
·       2 łyżki oliwy z oliwek
Sos:
·       4 łyżki majonezu
·       3 łyżki keczupu
·       1 łyżka octu winnego
·       pieprz, sól



Przygotowanie:

Kurczaka pokroić w średniej wielkości kostkę (około 3 cm). Przełożyć do miski. Przyprawić kurczaka i odstawić na 30 minut do lodówki.  Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka.
Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi.
Składniki sosu dokładnie wymieszać.

 
Propozycje podania:

Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji:

·       z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką
·       w picie wraz z warzywami i sosem np. czosnkowym
·       w tortilli
·       w formie sałatki, do której możemy wykorzystać sos z podanego wyżej przepisu

 
       

3 komentarze:

  1. Często robię podobny obiad :) Idealne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie, dawno nie jadłam shoarmy, a takiej domowej to nigdy. Muszę spróbować.

    OdpowiedzUsuń