wtorek, 23 kwietnia 2013

Ciasto ala Kinder Maxi King

Już od pewnego czasu nosiłam się z zamiarem upieczenia ciasta z mlekiem w proszku. Używałam go po raz pierwszy w przepisie na Tower Brownie, które bardzo przypadło mi do gustu. Masa, którą uzyskuje się dzięki dodaniu mleka w proszku  jest zdecydowania warta wypróbowania, bardzo mleczna i słodziutka. Jeśli lubicie mleczko z tubki to coś dla was. Można ją wykorzystać również do innych wypieków. Poniższy przepis można zmodyfikować i na przykłąd zamiast biszkoptu użyć herbatników.  Polecam!


Ciasto ala Kinder Maxi King
 
 
 
 

 

Składniki:

Biszkopt:
·       5 jajek
·       1/2 szklanki cukru pudru
·       1/3 szklanki cukru dark muscovado
·       100 g mąki tortowej
·       100 g mąki ziemniaczanej
·       1 łyżeczka proszku do pieczenia
·       3-4 łyżki kakao
Masa:
·       130 ml mleka
·       400 g  mleka w proszku (użyłam odtłuszczonego)
·       110 g cukru
·       150 g masła 

Dodatkowo:
·       masa krówkowa z puszki (opcjonalnie)
·       ulubiona polewa czekoladowa
·     około 100 g orzechów laskowych

 
Przygotowanie:
 
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukry. Kiedy piana będzie błyszcząca zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać żółtka.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao.
Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby masa nie straciła na swojej puszystości.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 25 x 34 cm. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka.
Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15 minut, aż powstanie brązowa masa przypominająca krówkę. Gotującą się masę należy mieszać jak najrzadziej. Nie przerażajmy się jeśli się lekko przypali.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku i ucierać, aż powstanie gładka masa.
Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem.
Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy.
Polać ciasto polewą i posypać orzechami

Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła.

 

  Przywołujemy wiosnę!!!

18 komentarzy:

  1. Ooo ale bym zjadła :) Musze wypróbować ten przepis na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny wypasiony deser. Kiedyś gdy się jeszcze odchudzałam, na prośbę koleżanek z koła odchudzających...robiłam różne takie przeróbki ciast. I powiem szczerze, że tak jak Ty dajesz odtłuszczone mleko..ja dawałam wiele zamienników. Tym sposobem da się okroić wiele kalorii. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda cudownie, już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. mam pytanie czy na krem trzeba zagotować mleko cukier i mase krówkową?

    OdpowiedzUsuń
  5. a gdzie używa się masy krówkowej?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zapomniałam napisać w przepisie:)Do kremu zamiast zagotowywać mleko z cukrem możemy użyć właśnie gotowej masy krówkowej, którą najpierw podgrzewamy (musi mieć dość płynną konsystencję).Masę krówkową podaną w przepisie w ponkcie "dodatkowo" można wysmarować spód biszkoptu aby powstała warstwa karmelu, tak jak w batoniku.

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciasto jest smaczne, ale tylko dla osób, które uwielbiają tak głęboką słodycz. Mój mąż (słodyczożerca) zjadł prawie całą blachę, a ja męczyłam się z jednym kawałkiem. Według mnie ciasto dobre, ale zdecydowanie za słodkie, za to mąż uważa, że jest w sam raz ;) Natalia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oczywiście, jeśli było za słodkie można nieco zmniejszyć ilość cukru w masie :)

      Usuń
  8. Polecam, zrobiłam i było pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Witam, bardzo ciekawy przepis, napewno wypróbuję w najbliższy weekend:) Proszę tylko o podpowiedz, czy masą krówkową smarujemy biszkopt i na krówkę dajemy utarte masło z mlekiem w proszku, czy ucieramy mleko z masłem i masą krówkową. Dziękuje za odpowiedz.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Masa krówkowa jest opcjonalna i należy nią posmarować biszkopt. Jeśli używa Pani masy radzę zredukować ilość cukru w kremie :) Ale polecam użyć mimo wszystko krówki bo daje fajny smak :)

      Usuń
  10. witam
    prosze zdradzic przepis na polewę:) Bede wdzieczna. czy Pani polewe da sie swobodnie pokroic? pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja osobiście roztapiam gorzką oraz mleczną czekoladę, 50 g mlecznej i 70 g gorzkiej z dodatkiem 2 łyżek masła. Polewa jest dość twarda i fajnie chrupie, jak czekolada w batoniku.

      Usuń
  11. Bardzo fajny pomysł na polewę z orzechami. U mnie też gościło to ciasto. W sumie było zrobione przez Madzię. Pyszne... -> ciasto maxi king

    OdpowiedzUsuń
  12. A co to jest ten cukier dark muscovado i czy ewentualne można zastosować zwykły cukier

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To cukier z melasy cukrowej taki lekko mokry i bardzo brązowy, można zastąpić trzcinowym lub zwykłym.

      Usuń