Ciasto ala Kinder Maxi King
Składniki:
Biszkopt:
·
5 jajek
·
1/2 szklanki cukru pudru
·
1/3 szklanki cukru dark muscovado
·
100 g mąki tortowej
·
100 g mąki ziemniaczanej
·
1 łyżeczka proszku do pieczenia
·
3-4 łyżki kakao
Masa:
·
130 ml mleka
·
400 g mleka w
proszku (użyłam odtłuszczonego)
·
110 g cukru
·
150 g masła
Dodatkowo:
·
masa krówkowa z puszki (opcjonalnie)
· ulubiona polewa czekoladowa
· ulubiona polewa czekoladowa
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo cukry. Kiedy piana będzie błyszcząca zmniejszyć obroty miksera na
najmniejsze i dodawać żółtka.
Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao.
Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką, tak
aby masa nie straciła na swojej puszystości.
Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o wymiarach 25
x 34 cm. Piec około 20 - 25 minut w temperaturze 180ºC, do suchego patyczka.
Mleko zagotować z cukrem. Następnie zmniejszyć ogień i gotować około 15
minut, aż powstanie brązowa masa przypominająca krówkę. Gotującą się masę
należy mieszać jak najrzadziej. Nie przerażajmy się jeśli się lekko przypali.
Masło utrzeć. Powoli dodawać do niego wystudzone masę. Wsypać mleko w proszku
i ucierać, aż powstanie gładka masa.
Biszkopt przekroić wzdłuż, posmarować masą krówkową, a następnie przełożyć kremem.
Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy.
Polać ciasto polewą i posypać orzechami
Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła.
Przygotować polewę czekoladową. Orzechy włożyć do worka i potraktować tłuczkiem. Można również posiekać nożem ale pierwszy sposób jest zdecydowanie szybszy.
Polać ciasto polewą i posypać orzechami
Włożyć do lodówki na kilka godzin aby masa się ścięła.
wygląda obłędnie ;D
OdpowiedzUsuńOoo ale bym zjadła :) Musze wypróbować ten przepis na pewno!
OdpowiedzUsuńFajny wypasiony deser. Kiedyś gdy się jeszcze odchudzałam, na prośbę koleżanek z koła odchudzających...robiłam różne takie przeróbki ciast. I powiem szczerze, że tak jak Ty dajesz odtłuszczone mleko..ja dawałam wiele zamienników. Tym sposobem da się okroić wiele kalorii. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwygląda cudownie, już sobie wyobrażam jak musiało smakować:)
OdpowiedzUsuńmam pytanie czy na krem trzeba zagotować mleko cukier i mase krówkową?
OdpowiedzUsuńa gdzie używa się masy krówkowej?
OdpowiedzUsuńZapomniałam napisać w przepisie:)Do kremu zamiast zagotowywać mleko z cukrem możemy użyć właśnie gotowej masy krówkowej, którą najpierw podgrzewamy (musi mieć dość płynną konsystencję).Masę krówkową podaną w przepisie w ponkcie "dodatkowo" można wysmarować spód biszkoptu aby powstała warstwa karmelu, tak jak w batoniku.
OdpowiedzUsuńdziekuje :)
OdpowiedzUsuńCiasto jest smaczne, ale tylko dla osób, które uwielbiają tak głęboką słodycz. Mój mąż (słodyczożerca) zjadł prawie całą blachę, a ja męczyłam się z jednym kawałkiem. Według mnie ciasto dobre, ale zdecydowanie za słodkie, za to mąż uważa, że jest w sam raz ;) Natalia
OdpowiedzUsuńOczywiście, jeśli było za słodkie można nieco zmniejszyć ilość cukru w masie :)
UsuńPolecam, zrobiłam i było pyszne :)
OdpowiedzUsuńWitam, bardzo ciekawy przepis, napewno wypróbuję w najbliższy weekend:) Proszę tylko o podpowiedz, czy masą krówkową smarujemy biszkopt i na krówkę dajemy utarte masło z mlekiem w proszku, czy ucieramy mleko z masłem i masą krówkową. Dziękuje za odpowiedz.
OdpowiedzUsuńMasa krówkowa jest opcjonalna i należy nią posmarować biszkopt. Jeśli używa Pani masy radzę zredukować ilość cukru w kremie :) Ale polecam użyć mimo wszystko krówki bo daje fajny smak :)
Usuńwitam
OdpowiedzUsuńprosze zdradzic przepis na polewę:) Bede wdzieczna. czy Pani polewe da sie swobodnie pokroic? pozdrawiam serdecznie
Ja osobiście roztapiam gorzką oraz mleczną czekoladę, 50 g mlecznej i 70 g gorzkiej z dodatkiem 2 łyżek masła. Polewa jest dość twarda i fajnie chrupie, jak czekolada w batoniku.
UsuńBardzo fajny pomysł na polewę z orzechami. U mnie też gościło to ciasto. W sumie było zrobione przez Madzię. Pyszne... -> ciasto maxi king
OdpowiedzUsuńA co to jest ten cukier dark muscovado i czy ewentualne można zastosować zwykły cukier
OdpowiedzUsuńTo cukier z melasy cukrowej taki lekko mokry i bardzo brązowy, można zastąpić trzcinowym lub zwykłym.
Usuń