sobota, 2 sierpnia 2014

Mini serniczki z frużeliną jagodową

Lekkie, rozpływające się w ustach serniczki przełożone warstwą owoców. Bardzo fajna alternatywa tradycyjnego sernika, która sprawdzi się idealnie na imprezę. Polecam!

Mini serniczki z frużeliną jagodową




Składniki (na około 12-14 serniczków):
Spód:
  • 350 g ciastek czekoladowych np. Oreo
  • 50 g roztopionego masła

Frużelina:
  • 1 szklanka jagód
  • 1,5 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru

Masa serowa:
  • 750 g sera na serniki
  • 1/2 opakowania budyniu waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru (można dodać mniej)
  • 4 białka
  • 4 żółtka 
  • aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. 

Przygotowujemy foremki na muffinki. Możemy użyć albo sztywnych foremek albo papilotki włożyć do formy na babeczki.

Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno każdej foremki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Żółtka ucieramy z cukrem na jasną masę, dodajemy ser. Miksujemy na wolnych obrotach. Do masy dajemy budyń i aromat. Miksujemy. 
Ubijamy na sztywno pianę z białek. Na końcu dodajemy do serowej masy pianę i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki. 

Przygotowujemy owoce. Jagody podgrzewamy w rondelku, do momentu aż puszczą sok. Dodajemy cukier, dalej podgrzewamy, aby cukier się rozpuścił. Odrobinę soku przelewamy do szklanki, dodajemy mąkę i mieszamy. Przelewamy zawartość szklanki do rondelka. Podgrzewamy do momentu aż wszystko zgęstnieje. Owoce powinny mieć konsystencję konfitury, jeśli będą zbyt rzadkie możecie dodać jeszcze odrobinę mąki.

Owoce wykładamy na dno z ciasteczek, zalewamy masą serową.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.  Zmniejszamy temperaturę pieczenia do 120 stopni. Pieczemy około 35 minut.

Upieczone serniczki studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.



2 komentarze: