wtorek, 26 sierpnia 2014

Makaron z kurkami w sosie śmietanowym

Wreszcie znowu możemy delektować się pysznymi kurkami. Sezon trwa niedługo więc korzystajcie. Moja pierwsza propozycja na makaron z kurkami, niebawem pojawi się jeszcze inna wersja. 

Proste danie, bardzo szybkie w wykonaniu. Składniki możecie oczywiście zmodyfikować według własnych upodobań.


Makaron z kurkami w sosie śmietanowym




Składniki:

  • 250-300 g makaronu tagiatelle
  • 150-200 g kurek
  • 70 g sera koziego
  • ½ papryczki chili
  • 200 g boczku w plastrach
  • 1 mała czerwona cebula
  • około 5 suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 40 g startego parmezanu
  • 2 garści rukoli
  • 250 ml śmietany
  • 2 jajka
  • sól, pieprz
  • bazylia, oregano
  • olej do smażenia lub masło

Przygotowanie:

Na początku musimy dobrze oczyścić kurki. Jeśli wasze grzyby są dość mocno zabrudzone to najlepiej zalać je gorącą wodą z solą. Pozostawić na chwilę aby cały brud opadł na dno.  Pozostałe zanieczyszczenia możecie jeszcze doczyścić pukając kurki zimną wodą.

Na patelni podsmażamy boczek, aż  będzie chrupiący. Odkładamy na bok.  Cebulę, czosnek oraz papryczkę kroimy w kosteczkę.

Rozpuszczamy małą łyżeczkę masła i podsmażamy cebulę oraz czosnek, dodajemy kurki i nadal smażymy. Dodajemy następnie pokrojone w kostkę suszone pomidorki oraz chili. Smażymy około 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Na końcu dorzucamy pokrojony w małe kawałeczki ser kozi oraz wcześniej podsmażony boczek. Smażymy chwile aby ser się lekko rozpuścił.

Makaron gotujemy al. dente w osolonej wodzie.

Jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy widelcem, jak na jajecznicę. Dodajemy śmietanę i parmezan,  mieszamy wszystko dokładnie. Doprawiamy solą, pieprzem oraz ziołami.

Ugotowany makaron odcedzamy, przekładamy z powrotem do garnka. Dodajemy do niego śmietanę i mieszamy intensywnie, cały czas podgrzewając na małym ogniu. Sos powinien się zagęścić.

Dodajemy rukolę oraz składniki z patelni do makaronu, wszystko dokładnie mieszamy.

Od razu podajemy.









2 komentarze:

  1. Wygląda smakowicie, muszę wypróbować! :)

    Zapraszam również do siebie: http://shawsy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń