niedziela, 3 lutego 2013

Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym

Klasyczne chińskie danie, można je również zrobić używając kurczaka lub wołowiny. Ja osobiście polecam wieprzowinę ponieważ nie jest mdła, jak to bywa w przypadku drobiu. Sos jej przepyszny, dość słodki, dlatego nie polecam osobą nielubiącym tego typu smaków.
Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu, a jest pyszne. Fani kuchni azjatyckiej na pewno będą usatysfakcjonowani.

Polecam!!
 
 
Wieprzowina w sosie słodko-kwaśnym







Składniki:
 
·        300 g schabu
·        ½ cebuli
·        1 mała marchewka
·        1/2 papryki
·        garść mrożonej fasolki szparagowej
·        1 ząbek czosnku
·        ½ papryczki chilli
·        4 plastry ananasa z puszki
·        szklanka oleju
·        olej sezamowy


Marynata:
·        1 łyżka sosu sojowego jasnego
·        1 łyżka sos sojowego ciemnego
·        kieliszek wódki
·        1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Ciasto:
·        ½  szklanki mąki kukurydzianej
·        ¼  łyżeczki proszku do pieczenia
·        ½  łyżeczki soli
·        ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
·        ½  szklanki wody
Sos:
·        ¼  szklanki wody
·        ½ szklanki zalewy z ananasa
·        2 łyżki octu ryżowego
·        2 łyżki keczupu
·        1 łyżka sosu sojowego jasnego
·        1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·        1 łyżka słodkiego sosu chilli
·        2 łyżki brązowego cukru
·        2 łyżki mąki kukurydzianej

Przygotowanie:

Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty, dodajemy  mięso. Marynujemy 30 min lub całą noc w lodówce.

Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki.
Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę w słupki. Papryczkę chilli i czosnek drobno siekamy.

W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso obtaczamy w cieśnie i smażymy.
Smażymy w 2 lub 3 porcjach przez około 5 min (Uwaga!! olej nie może być za gorący bo ciasto się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok.

W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa.

Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy sos. Mieszamy aż zgęstnieje.

Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem.

 

 
Jedzenie uliczne czyli azjatycki fast food

1 komentarz:

  1. Zrobiłam dzisiaj to danie z Twojego przepisu! Było pycha! Twój mąż ma rację - lepsze niż w restauracji :)
    Ja odrobinkę pozmieniałam przepis, do sosu zamiast 2 łyżek cukru dałam 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę miodu :). Zamiast octu ryżowego dałam balsamiczny (akurat taki miałam ;)). Warzywa smażyłam troszkę dłużej, bo wydawały mi się za twarde ;)
    Aaa i do sosu nie dałam wódki ;)

    Na pewno zajrzę do tego przepisu jeszcze nie raz! Było pysznie :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń