Mój M. stwierdził, że moje danie jest o wiele smaczniejsze od tych, z restauracji serwujących kuchnie chińską. Nie wymaga wiele czasu, a jest pyszne. Fani kuchni azjatyckiej na pewno będą usatysfakcjonowani.
Polecam!!
Składniki:
·
300 g schabu
·
½ cebuli
·
1 mała marchewka
·
1/2 papryki
·
garść mrożonej fasolki szparagowej
·
1 ząbek czosnku
·
½ papryczki chilli
·
4 plastry ananasa z puszki
·
szklanka oleju
·
olej sezamowy
Marynata:
·
1 łyżka sosu sojowego jasnego
·
1 łyżka sos sojowego ciemnego
·
kieliszek wódki
·
1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
Ciasto:
·
½ szklanki mąki
kukurydzianej
·
¼ łyżeczki
proszku do pieczenia
·
½ łyżeczki soli
·
½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
·
½ szklanki wody
Sos:
·
¼ szklanki wody
·
½ szklanki zalewy z ananasa
·
2 łyżki octu ryżowego
·
2 łyżki keczupu
·
1 łyżka sosu sojowego jasnego
·
1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·
1 łyżka słodkiego sosu chilli
·
2 łyżki brązowego cukru
·
2 łyżki mąki kukurydzianej
Przygotowanie:
Mięso kroimy w paseczki. Mieszamy składniki marynaty,
dodajemy mięso. Marynujemy 30 min lub
całą noc w lodówce.
Przygotowujemy ciasto. Mieszamy dokładnie składniki aż
będzie gęste i jednolite. W razie gdyby było za rzadkie można dodać maki.
Cebule kroimy w paseczki, marchew i paprykę w słupki.
Papryczkę chilli i czosnek drobno
siekamy.
W woku rozgrzewamy szklankę oleju. Mięso obtaczamy w
cieśnie i smażymy.
Smażymy w 2 lub 3 porcjach przez około 5 min (Uwaga!! olej
nie może być za gorący bo ciasto się przypali a mięso się nie usmaży). Mięso
odsączamy na papierowym ręczniku. Odstawiamy na bok.
W woku rozgrzewamy olej sezamowy. Podsmażamy papryczkę
i czosnek. Dodajemy cebulę, marchewkę, paprykę, mrożoną fasolkę. Smażymy
mieszając około 5 min. Dodajemy ananasa.
Mieszamy wszystkie składniki sosu. Do gotowych warzyw
wrzucamy mięso, smażymy chwilę aby się podgrzało. Wlewamy sos.
Mieszamy aż zgęstnieje.
Podajemy z ryżem. Posypujemy sezamem.
Zrobiłam dzisiaj to danie z Twojego przepisu! Było pycha! Twój mąż ma rację - lepsze niż w restauracji :)
OdpowiedzUsuńJa odrobinkę pozmieniałam przepis, do sosu zamiast 2 łyżek cukru dałam 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżkę miodu :). Zamiast octu ryżowego dałam balsamiczny (akurat taki miałam ;)). Warzywa smażyłam troszkę dłużej, bo wydawały mi się za twarde ;)
Aaa i do sosu nie dałam wódki ;)
Na pewno zajrzę do tego przepisu jeszcze nie raz! Było pysznie :) Pozdrawiam!