Ciasteczka są bardzo chrupkie i aromatyczne. Wiśnie, czekolada i
orzechy doskonale do siebie pasują. Jeśli nie macie wiśni można je zastąpić
żurawiną.
Ciastka śmiało można przechowywać w zamkniętym pojemniku.
Wytrzymają na pewno kilka dni o ile domownicy powstrzymają się przed ich zjedzeniem.
Ciasteczka owsiane z czekoladą, orzechami
i wiśniami
Składniki na około 30 sztuk:
·
200g mąki
pszennej
·
1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia
·
1/2 łyżeczki
sody
·
szczypta soli
·
170 g masła lub
margaryny
·
1 jajko
·
120g brązowego
cukru
·
250 g płatków
owsianych
·
100g czekolady
(użyłam Milki z Daim)
·
50g orzechów
włoskich
·
50g suszonych
wiśni
Przygotowanie:
Miękkie masło utrzeć z cukrem, dodać jajko. Mąkę
zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą i płatkami owsianymi. Suche
składniki dodać do masy, zmiksować wszystko dokładnie. Czekoladę pokroić na
małe kawałeczki. Orzechy drobno posiekać. Do masy dodać czekoladę, wiśnie i
orzechy, wymieszać.
Z masy formować ciasteczka o średnicy około 4 cm. Ułożyć
na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w odstępach około 1,5 cm.
Piec w 180 stopniach około 15 minut. Zostawić do ostygnięcia na blaszce.
Lubię takie ciasteczka zabierać do pracy, albo chrupać je czytając książkę i pijąc herbatę :) Wiśnie i czekolada to jest to! :)
OdpowiedzUsuń