Mój M.
jest natomiast fanem prostych ciast, szczególnie babek. Od dłuższego czasu
mówił, że ma wielką ochotę na murzynka, więc pomyślałam, że Walentynki będą dobrą okazją do upieczenia
czegoś specjalnie dla niego.
Oczywiście
musiałam nadać mu bardziej walentynkowy wyglądJ
Tradycyjną polewę zastąpiłam czekoladowym
ganache. Polecam !!
Murzynek tradycyjny z czekoladowym ganache
Składniki:
·
4 łyżki kakao
· 4 duże jajka
· 320 g
margaryny (użyłam Palmy z Murzynkiem)
· 2
szklanki mąki
· ¾ szklanki mleka
· 1,5
szklanki cukru
· 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
·
aromat rumowy
czekoladowe
ganache:
·
100 ml śmietanki kremówki (30 %)
·
50 g czekolady gorzkiej
·
50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Margarynę,
cukier i kakao zagotowujemy, cały czas mieszając. Dodajemy mleko i aromat. Cały
czas mieszamy, aż składniki się połączą i cukier dobrze się rozpuści.
Odstawiamy
masę aby przestygła. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy
od żółtek. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli. Do ostudzonej masy dodajemy żółtka oraz
mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystko
dobrze łączymy. Na końcu dodajemy ubita pianę. Całość delikatnie mieszamy.
Masę
przelewamy do blachy o wymiarach 24x24 cm. Pieczemy około 60 minut w
temperaturze 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Przygotowujemy polewę. Śmietankę
podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy się zagotuje,
zdejmujemy z ognia. Czekoladę siekamy drobno i dodajemy do śmietany. Mieszamy
czekoladę ze śmietaną do uzyskania gładkiej masy. Odstawiamy aby przestygła.
Upieczone ciasto wyjmujemy
z piekarnika i studzimy. Następnie
wyjmujemy z formy i wycinamy nożem kształt serca. Dekorujemy ganache
oraz posypujemy kolorowymi posypkami.
Smacznego:)
wygląda cudownie ;D
OdpowiedzUsuńSkorzystałam z przepisu.. smak ciasteczka przypomina mi moje dzieciństwo ! Mniamu... :)
OdpowiedzUsuńTeż skorzystałam. Ciasto wyszło boskie
OdpowiedzUsuń