niedziela, 17 lutego 2013

Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki)

Ciasteczka z mojego dzieciństwa, do tej pory  kupujemy  je na wagę w ulubionej piekarni. Puszyste, rozpływające się w ustach biszkopciki przełożone marmoladą.
W oryginale posypane makiem, jednak ja z niego zrezygnowałam. Odpowiednio przechowywane pozostają świeże przez kilka dni.
Można je wykonać ekspresowo, nie są skomplikowane, nie mają zbyt wiele składników, pieką się kilka minut. Idealne jeśli chcemy na szybko wyczarować coś pysznego.  Polecam!!!


Ciasteczka biszkoptowe z marmoladą (Baletki)

 




Składniki na około 25 ciasteczek:

·       3 duże jajka
·       80 g cukru pudru
·       90 g mąki
·       szczypta soli
·       marmolada wieloowocowa
·       aromat różany (opcjonalnie)
·       kolorowe barwniki w proszku (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Białka oddzielić od żółtek. Mąkę przesiać dokładnie. Białka ubić na sztywną pianę z  odrobiną soli. Następnie stopniowo dodawać cukier cały czas miksując.
Kiedy piana będzie błyszcząca (wtedy mamy pewność, że cukier dobrze połączył się z białkami) dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach.
Przestawić mikser na najniższe obroty i wsypywać powoli mąkę. Możemy również wymieszać ją ręcznie z białkami. Należy zrobić to bardzo delikatnie aby piana nie straciła swojej puszystości. Na końcu możemy dodać kilka kropel aromatu różanego i barwnik, jeśli chcemy ciastką nadać ciekawszy wygląd.

Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.

Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia.

Wyciskać  na blachę kółka o średnicy około 3,5 cm, pozostawiając około 2 centymetrowe odstępy między nimi.

Piec w temperaturze 180ºC w termoobiegu przez około 10 minut, uważać aby zbytnio się nie zarumieniły. Wyjąć od razu z piekarnika i odłożyć do ostudzenia.

Przełożyć marmoladą.





1 komentarz:

  1. Piękne zdjęcia !! Bardzo profesjonalne ! Ciasteczka wyglądają wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń