Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia
meksykańskiego w Lidlu, ale myślę że w każdym większym sklepie powinny być
dostępne.
Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz
salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie.
Tacos
Składniki:
- 400g zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka
- około 12-14 muszli tacos
- ½ czerwonej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej papryki
- 1/2 zielonej papryki
- 1 pomidor
- 6-7 pieczarek
- 250 g kukurydzy z puszki
- ½ zielonej części cebulki dymki
- około 200 g sera cheddar (lub innego ulubionego)
- olej do smażenia
Przyprawy do mięsa:*
- 1/2 łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4 ostrej papryki
- 1/5 łyżeczki pieprzu cayeen
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- skórka z ½ limonki
- sól i pieprz do smaku
Guacamole:
Salsa z mango:- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 pomidora
- 1/3 cebuli
- 1/2 papryczki chili
- 2 łyżki soku z limonki
- skórka z ½ limonki
- garść listków kolendry (opcjonalnie)
- sól, pieprz
- 1 mango dojrzale
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- sok wyciśnięty z ½ limonki
- sól, pieprz
*możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy
na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek smażymy
przez chwilę, dodajemy mięso i kontynuujemy smażenie. W międzyczasie przygotowujemy
mieszankę przypraw.
Mięso przyprawiamy i
dalej smażymy przez około 10 minut
Paprykę kroimy w paski i
podsmażamy na patelni. Do podsmażonej papryki oddajemy kukurydzę i podgrzewamy
jeszcze przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i również
podsmażamy.
Pomidora kroimy w
kostkę, dymkę siekamy i łączymy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem.Przygotowujemy salsy.
Awokado rozcinamy
wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ kroimy w grubą kostkę i przekładamy do
miski. Widelcem rozgniatamy go na pastę. Cebulę, pomidora i chili kroimy w
drobną kosteczkę, kolendrę dokładnie siekamy. Awokado mieszamy z dodatkami, przyprawiamy
sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy**.
Cebulę, papryczkę drobno siekamy. Mango obieramy,
usuwamy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z dodatkami. Przyprawiamy sokiem z
limonki, solą i pieprzem. Dokładnie
mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy
do 180 stopni. Na kratce w piekarniku układamy muszle tacos i podgrzewamy jakieś
5-7 minut.
Wyjmujemy muszle, każdą
faszerujemy mięsem, pomidorem z dymkę, pieczarkami oraz papryką. Posypujemy
żółtym serem. Podajemy z salsami.
** Pamiętajcie o
zakupie dojrzałego, miękkiego awokado. Jeśli nie uda Wam się takiego zdobyć
można kupić mniej dojrzałe i pozostawić w domu na oknie aby zmiękło. Awokado
nie powinno być przejrzałe, traci wtedy swoje walory smakowe, jest ciemne w
środku. Kupując sprawdźcie miejsce po ogonku - jeśli jest czarne, owoc z
pewnością okaże się przejrzały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz