Tort który
zachwycił wszystkich moich domowników, zniknął zanim zdążyłam się nacieszyć
jego smakiem. Dla mnie ciasto idealne, krucha beza, orzechowo-czekoladowy krem i
kwaśne powidła. Po prostu niebo w gębie. Ciężko się od niego oderwać.
Mój mąż, który
zazwyczaj umie zapanować nad "słodyczowym" głodem przy tym torcie zrezygnował z
talerzyka i podjadał go widelcem prosto z formy J
Ciasto oczywiście
może nie przypaść do gustu osobą nie lubiącym bardzo słodkich wypieków, ale niestety
beza ma to do siebie, że musi być słodka.
Tort bezowy z kremem orzechowym ala Ferrero Rocher i powidłami
Składniki:
Beza:
- 6 białek w
temperaturze pokojowej
- 1 szklanka
drobnego cukru
- 1
łyżka mąki ziemniaczanej
- 1
łyżeczka octu
Krem:
- 250
g serka mascarpone
- 200
g nutelli
- 100
g gorzkiej czekolady
- pół
szklanki drobno posiekanych orzechów laskowych
- około
7-8 sztuk pralinek Ferrero Rocher
Dodatkowo:
Przygotowanie:
Białka powinny
być w temperaturze pokojowej, najlepiej dzień wcześniej wyciągnąć je z lodówki
i zostawić w misce.
Białka ubijamy
na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier,stopniowo po łyżce, cały czas
ubijając.
Na koniec dodajemy
przesianą mąkę ziemniaczaną oraz ocet, miksujemy.
Przygotowujemy
3 osobne kawałki papieru do pieczenia. Na każdym odrysowujemy 23 cm okręgi i wykładamy
na nie gotową masę bezową. W taki sposób otrzymamy 3 identyczne blaty.
Pieczemy przez
75 minut w piekarniku nagrzanym do 150 stopni z termoobiegiem (wszystkie blaty
jednocześnie).
Gotowe blaty
wyjmujemy z piekarnika i studzimy.
Przygotowujemy
krem.
Czekoladę
rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestygnięcia.
W wysokim
naczyniu miksujemy serek mascarpone z nutellą, do otrzymania gładkiej masy.
Dodajemy
czekoladę i ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy orzechy oraz pokrojone w
drobną kosteczkę pralinki. Wszystko mieszamy delikatnie łyżką.
Krem schładzamy
w lodówce przez około 15 minut.
Przestudzone blaty smarujemy najpierw powidłami, później
warstwą kremu. Schładzamy w lodówce przez co najmniej
30 minut.
Gotowy tort
możecie polać dla efektu wizualnego polewą czekoladową, ale moim zdaniem nie
jest to konieczne.