Kolejna
odsłona mojego ukochanego curry. Wersja bardzo warzywna, z cukinią i
bakłażanem. Ananas wbrew pozorom komponuje się świetnie z pozostałymi warzywami
i podkreśla smak dania.
Bardzo sycący i rozgrzewający posiłek, idealny na jesień.
Curry z kurczakiem,
cukinią, bakłażanem i ananasem
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- ½ małej papryki zielonej
- ½ małej papryki czerwonej
- 1 średnia marchewka
- ½ niewielkiej cukinii
- ½ małego bakłażana
- 5 plastrów ananasa
- 200 ml mleka kokosowego
- ½ papryczki chili (opcjonalnie)
- 1 mała czerwona cebula
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 400 g pomidorów z puszki
- 1 ząbek czosnku
- sok oraz skórka z ½ limonki
- ½ łyżeczki trawy cytrynowej naturalnej lub w proszku (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka curry w proszku
- 3-4 łyżki zielnej lub czerwonej pasty curry (w zależności od tego jak ostre intensywne danie chcemy uzyskać)
- łyżka mąki kukurydzianej (opcjonalnie jeśli sos wyjdzie za rzadki)
- masło lub oliwa z oliwek do smażenia
Marynata:
- sok z 1/2 limonki
- 3 łyżeczki mieszanka przypraw garam masala
Lub
własna mieszanka przypraw:
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 1/2 łyżeczki kolendry w proszku
- 3 rozgniecione goździki
- 1/3 łyżeczki imbiru
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne (opcjonalnie, gdyż pasta curry jest również ostra)
Przygotowanie:
Kurczaka
kroimy w dość dużą kostkę. Mieszamy wszystkie przyprawy do marynaty i
przyprawiamy kurczaka. Pozostawiamy na 30 minut w lodówce.
Cukinię
i bakłażana obieramy ze skóry. Cebulę, chilli, marchewkę, cukinię, bakłażana i
papryki kroimy w kosteczkę.
Podsmażamy
chwilę na maśle cebulkę. Czosnek siekamy w drobną kosteczkę i dodajemy do
smażącej się cebuli.
Dodajemy
paprykę, chili oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa
przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i
dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak
się zarumieni. Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka,
Następnie dodajemy cukinię, bakłażana, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową.
Dusimy przez około 15 minut.
W
tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
Dodajemy
do warzyw z mięsem mleko kokosowe, sok i skórkę z limonki, ananasa pokrojonego
na mniejsze kawałki oraz koncentrat i pastę curry. Ilość pasty curry zależy od
ostrości jaką chcecie uzyskać, im więcej tym danie bardziej ostre. Jeśli
wolicie aby wasza potrawa była łagodna polecam zastąpić część pasty przyprawą
curry w proszku.
Gotujemy
danie na małym ogniu przez około 15 minut, aż sos się trochę zredukuje.
takie dania lubię:)
OdpowiedzUsuńJak w nazwie dania występuje "curry" i "bakłażan" to już wiem, że mi będzie smakować :)
OdpowiedzUsuń