Tacos to obok tortilli chyba najsłynniejsze meksykańskie
danie. W Polsce może jeszcze
niedocenione, jednak w USA tacos zdecydowanie są bezkonkurencyjne. Tacos możemy
serwować z nieskończoną ilością dodatków, to idealne danie na imprezę. Z
pewnością każdy będzie miał ogromną frajdę komponując z ulubionych dodatków
swoje taco.
Ja muszle do tacos kupiłam przy okazji tygodnia
meksykańskiego w Lidlu, ale myślę że w każdym większym sklepie powinny być
dostępne.
Do swoich taco przygotowałam dwie salsy: guacamole oraz
salsę z mango. Uważam, że pasują idealnie.
Tacos
Składniki:
- 400g
zmielonej wołowiny lub pierś z kurczaka
- około 12-14
muszli tacos
- ½
czerwonej cebuli
- 2 ząbki
czosnku
- 1/2
czerwonej papryki
- 1/2 zielonej
papryki
- 1 pomidor
- 6-7
pieczarek
- 250 g kukurydzy
z puszki
- ½
zielonej części cebulki dymki
- około 200
g sera cheddar (lub innego ulubionego)
- olej do
smażenia
Przyprawy do mięsa:*
- 1/2
łyżeczki rozgniecionych ziaren kolendry
- 1/2
łyżeczki kminu rzymskiego
- 1/4
ostrej papryki
- 1/5
łyżeczki pieprzu cayeen
- 1/2
łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- skórka z
½ limonki
- sól i
pieprz do smaku
Guacamole:
- 1
dojrzałe awokado
- 1/2
pomidora
- 1/3 cebuli
- 1/2
papryczki chili
- 2 łyżki
soku z limonki
- skórka z
½ limonki
- garść
listków kolendry (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Salsa z mango:
- 1 mango dojrzale
- 1/3 czerwonej cebuli
- 1/2 papryczki chilli
- sok wyciśnięty z ½ limonki
- sól, pieprz
*możecie również użyć gotowej mieszanki do kuchni meksykańskiej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek kroimy
na drobną kosteczkę. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę i czosnek smażymy
przez chwilę, dodajemy mięso i kontynuujemy smażenie. W międzyczasie przygotowujemy
mieszankę przypraw.
Mięso przyprawiamy i
dalej smażymy przez około 10 minut
Paprykę kroimy w paski i
podsmażamy na patelni. Do podsmażonej papryki oddajemy kukurydzę i podgrzewamy
jeszcze przez chwilę. Pieczarki obieramy, kroimy w plastry i również
podsmażamy.
Pomidora kroimy w
kostkę, dymkę siekamy i łączymy ze sobą. Doprawiamy sola i pieprzem.
Przygotowujemy salsy.
Awokado rozcinamy
wzdłuż na pół, wyjmujemy pestkę. Miąższ kroimy w grubą kostkę i przekładamy do
miski. Widelcem rozgniatamy go na pastę. Cebulę, pomidora i chili kroimy w
drobną kosteczkę, kolendrę dokładnie siekamy. Awokado mieszamy z dodatkami, przyprawiamy
sokiem z limonki, solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy**.
Cebulę, papryczkę drobno siekamy. Mango obieramy,
usuwamy pestkę i kroimy w drobną kosteczkę. Łączymy z dodatkami. Przyprawiamy sokiem z
limonki, solą i pieprzem. Dokładnie
mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy
do 180 stopni. Na kratce w piekarniku układamy muszle tacos i podgrzewamy jakieś
5-7 minut.
Wyjmujemy muszle, każdą
faszerujemy mięsem, pomidorem z dymkę, pieczarkami oraz papryką. Posypujemy
żółtym serem. Podajemy z salsami.
** Pamiętajcie o
zakupie dojrzałego, miękkiego awokado. Jeśli nie uda Wam się takiego zdobyć
można kupić mniej dojrzałe i pozostawić w domu na oknie aby zmiękło. Awokado
nie powinno być przejrzałe, traci wtedy swoje walory smakowe, jest ciemne w
środku. Kupując sprawdźcie miejsce po ogonku - jeśli jest czarne, owoc z
pewnością okaże się przejrzały.
Żeby nasza salsa nie
ściemniała koniecznie skropcie ją cytryną lub limonką. Ciekawym trikiem
zapobiegającym ciemnieniu jest umieszczenie
w miseczce z guacamole pestki.