Szwedzkie pulpeciki Köttbullar
- 400 g mięsa wieprzowo-wołowego
- 1 jajko
- 1 mała cebula
- 50 ml mleka
- 4 łyżki bułki tartej
- ½ łyżeczki zmielonego goździków
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ¼ łyżeczki zielonej kolendry
- sól, pieprz
- olej
Sos:
- 200 ml bulionu wołowego lub wody
- 30 ml śmietany kremówki
- 4 łyżki dżemu z borówek do mięs
- 1 łyżka mąki (opcjonalnie)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Bułkę
tartą zalewamy mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na około 5 minut.
Cebulę
siekamy i podsmażamy na oleju.W dużej misce mieszamy mięso z przyprawami, dodajemy jajo, cebulę oraz bułkę tartą z mlekiem. Wyrabiamy dokładnie rękoma.
Z
mięsa formujemy kuleczki o średnicy około 4 centymetry.
Klopsiki
możemy upiec w piekarniku albo usmażyć na patelni. Ja osobiście wolę usmażyć,
gdyż dzięki temu uzyskuję bazę do sosu. Jeśli decydujecie się na piekarnik to klopsiki
należy piec w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 20-25 minut.
Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy klopsiki,
obracając je co jakiś czas przez około 12- 15 minut. Odsączamy z nadmiaru
tłuszczu i odkładamy na bok.
Na patelnię, na której smażyły się klopsiki wlewamy
bulion, dodajemy dżem z borówek i mieszamy. Dodajemy śmietanę i
lekko zagotowujemy, przez około 5 minut gotujemy jeszcze na małym ogniu. Jeśli sos
będzie za rzadki możemy zagęścić go odrobiną mąki.
Klopsiki przekładamy z powrotem na patelnię i całość
dusimy jeszcze przez kilka minut.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Podajemy z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz