Pyszne roladki, wspaniale nawiązujące smakiem do jesiennej aury. Bardzo
aromatyczne i proste danie. Idealne na obiad czy wystawna kolację. Sos jest
rewelacyjny, połączenie śliwek, korzennych przypraw i wieprzowiny jest trafione
w dziesiątkę. Zdecydowanie moje smaki. Moja wersja roladek została
zainspirowana przepisem z bloga Kwestia Smaku.
Roladki wieprzowe z camembertem w sosie śliwkowym z
korzennym kuskusem
Składniki:
- 1 duża lub dwie małe polędwiczki wieprzowe (możecie również użyć po prostu schabu)
- 70 g sera camembert lub brie
- 200 g szynki dojrzewającej
- 1 łyżeczka tymianku
- ½ łyżeczki majeranku
- ½ łyżeczki rozmarynu
- 1 ząbek czosnku
- pieprz
- 2 łyżki masła
- 300 g miękkich śliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- 2 goździki
- sól, pieprz
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 - 2 łyżki powideł śliwkowych
- 250 g kaszy kuskus
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka miodu
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kardamonu
- około 5-6 śliwek suszonych
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Śliwki suszone do kaszy kuskus namoczyć w ciepłej
wodzie.
Polędwiczkę przeciąć na pół, następnie każdą połówkę
wzdłuż, jednak tylko do połowy, zostawiając jeden z jej boków nieprzecięty.
Dzięki temu będziemy mogli rozbić polędwiczkę na kotlet i mieć większą
powierzchnię faszerowania.
Polędwiczkę rozbijamy bardzo lekko, gdyż mięso jest
bardzo delikatne.
Każdy z uzyskanych „kotletów” przyprawiamy
przeciśniętym przez praskę czosnkiem, ziołami i pieprzem.
Na środku mięsa kładziemy kawałek sera, zawijamy w
roladę, następnie owijamy w szynkę.
Rozgrzewamy masło na patelni, roladki smażymy przez
około 15 minut co jakiś czas obracając je, tak aby zarumieniły się z każdej
strony.
Zdejmujemy z patelni i przekładamy na talerz.
Śliwki kroimy w kosteczkę. Na patelnię po roladkach
wrzucamy śliwki i resztę składników sosu. Podgrzewamy sos na średnim ogniu, co
jakiś czas mieszając, do momentu aż śliwki się rozpadną. Najlepiej na początku
przykryć patelnię pokrywką i poddusić śliwki przez około 5 minut.
Przełożyć z powrotem polędwiczki na patelnię i jeszcze
chwilę razem podgrzewać.
Kuskus przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Śliwki suszone pokroić w
drobną kosteczkę. Wymieszać gotową kaszę ze śliwkami oraz pozostałymi
składnikami.
Ten sos śliwkowy...cudo! Wspaniała kompozycja!:)
OdpowiedzUsuń