Sernik wyszedł rewelacyjnie, bardzo delikatny,
kremowy, o intensywnym orzechowym smaku.
Składniki:
Spód:
- 400 g ciastek digestive w czekoladzie lub ciastek Oreo
- 60 g roztopionego masła
- 1 łyżka Nutelli
Masa serowa:
- 1 kg twarogu do serników
- 1/2 szklanki śmietany kremówki 36%
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 4 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 1 laska wanilii
- 250 g Nutelli
Dodatkowo:
- 1/2 słoiczka dżemu truskawkowego
- owoce do ozdoby
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciastka, Nutellę i
masło wrzucamy do malaksera i miksujemy do otrzymania jednolitej masy ciasteczkowej.
Dno tortownicy o średnicy około 23 cm wykładamy
papierem do pieczenia. Ciasteczkami dokładnie wylepiamy dno tortownicy.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
Upieczony i lekko ostudzony spód smarujemy dżemem.
W dużej misce umieszczamy twaróg, śmietanę, cukier,
budyń i jajka, miksujemy na niskich obrotach do połączenia się składników.
Z całości masy serowej odlewamy połowę i miksujemy z Nutellą. Do pozostałej białej masy serowej dodajemy wanilię i mieszamy.
Masę serową z Nutellą wylewamy na podpieczony spód i pieczemy
w temperaturze 160 stopni przez około 20 minut.
Po tym czasie sernik wyjmujemy z piekarnika i
delikatnie wykładamy na górę masę waniliową.
Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy dodatkowe 60
minut w 150 stopniach.
Skoro jest z nutellą, to musi być pyszny! Wygląd też ma wspaniały :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie i piękny wygląd. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń