Bardzo
proste i ekspresowe ciasteczka. Zdrowa przekąska, idealna kiedy macie ochotę na
coś słodkiego a chcecie ograniczyć kalorie J
Składniki:
- 1 łyżka mąki
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych
- 1 szklanka płatków owsianych górskich
- 2 łyżki dowolnych bakalii (rodzynek, daktyli, suszonego ananasa)
- 3 łyżki żurawiny suszonej
- 3-4 łyżki miodu lub innego słodzika
- 1 cukier waniliowy
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- 5-6 suszonych śliwek
- 1 śliwka świeża (opcjonalnie, ja użyłam)
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody
- 1 jajko
Przygotowanie:
Połowę
szklanki płatków owsianych górskich oraz połowę błyskawicznych mielimy
blenderem na mączkę a resztę przesypujemy do miski. Nie muszą być idealnie
zmielone, jednak większość powinna być rozdrobniona.
Śliwki
suszone kroimy na drobną kosteczkę.
Jeśli używamy dodatkowo świeżych, także kroimy je na drobne kawałki.
Wszystkie
suche składniki mieszamy w misce.
Do miski
dodajemy miód, jajko i olej. Zagniatamy
dokładnie masę.
Blachę
wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni.
Z masy
formujemy ciasteczka i układamy na blaszce. Najlepiej nieco zmoczyć dłonie,
gdyż masa jest dość klejąca.
takie ciasteczka pełne bakali są pyszne!
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspaniały przepis. Z pewnością skorzystam :D
OdpowiedzUsuń