Ciasteczka, które są niezwykle szybkie i proste w
wykonaniu. Idealna propozycja na słodką ale jednocześnie zdrową przekąskę. Polecam!!
Ciastka owsiane bananowo-czekoladowe
Składniki:
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 4 łyżki mąki migdałowej
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 3-4 łyżki miodu
- 1 łyżka kakao o obniżonej zawartości tłuszczu
- 1 banan
- 1 łyżeczka sody
- 1 jajko
Przygotowanie:
Płatki owsiane błyskawiczne mielimy w blenderze na
mączkę. Przekładamy do dużej miski.
Banana rozdrabniamy widelcem lub za pomocą blendera na
papkę. Pozostałe składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę
rękami do momentu, aż wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość
klejąca.
Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy
kuleczki o średnicy około 3 cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby
uzyskać kształt ciastka.
Najlepiej zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej
klejąca i łatwiejsza w formowaniu.
Pieczemy około 15 minut w 170 stopniach, doglądając co
jakiś czas ciasteczka aby się nie przypaliły.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńpyszotka!
OdpowiedzUsuń