Dziś zapraszam na pierwszą w tym
roku propozycję wypieku z borówkami. Moim zdaniem jedne z najlepszych babeczek
jakie upiekłam. Przepis autorstwa Marthy Stewart z kilkoma modyfikacjami.
Zachęcam do skosztowania.
Babeczki waniliowe z borówkami i białą czekoladą
Składniki:
- 1 i 2/3 szklanki mąki
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 120 g miękkiego masła
- 2/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 3/4 szklanki kwaśnej śmietany
- 1,5 szklanki borówek
- 100 g białej czekolady
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Mąkę przesiewamy.
W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche
oprócz cukru (mąkę, proszek, sodę, sól).
Masło ucieramy z cukrem na jasną, puszystą masę.
Dodajemy jajka oraz wanilię. Ucieramy do połączenia się składników.
Mikser przestawiamy na jak najniższe obroty i do masy
maślano-jajecznej dodajemy na przemian suche składniki oraz śmietanę.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki. Do ciasta
dodajemy borówki oraz czekoladę.
Blaszkę na babeczki wykładamy papilotkami, napełniamy
je ciastem do 4/5 wysokości.
Pieczemy około 20-25 minut.
JAK SMAKUJĄ TAK JAK WYGLĄDAJĄ TO ZROBIĘ TYLKO BORÓWEK NARAZIE NIGDZIE NIE WIDZIAŁAM .
OdpowiedzUsuń