środa, 21 maja 2014

Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami w pikantnym sosie pomidorowym

Kolejna potrawa prosto z Maroka. Z uwagi na moją akcję kulinarną związaną z kuchnia tego kraju, ostatnio kuchnia marokańska dominuje na blogu. Mam nadzieje, że uda mi się zachęcić kilka osób do zmierzenia się z tymi wspaniałymi, orientalnymi smakami.
Jak przystało na kuchnie marokańską pulpeciki są niezwykle aromatyczne , zaskakującego smaku nadają im orzechu oraz suszone wiśnie. Bardzo proste w wykonaniu, ciekawa alternatywa dla tradycyjnych klopsików.

Marokańskie pulpety z pistacjami i wiśniami  w pikantnym sosie pomidorowym





Składniki:
Pulpety:
  • 1/4 szklanki suche bułki tartej
  • 1/4 szklanki suszonych wiśni
  • 1/2 szklanki pistacji
  • 1/2 drobno posiekanej czerwonej cebuli
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki suszone oregano
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 400 g chudego mięsa wołowego
  • 1 jajko

Sos:
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • ½ czerwonej papryczki chili
  • ½ dużej czerwonej cebuli lub jedna mała
  • ¼ szklanki oliwek czarnych
  • 1 łyżeczka startej skórki pomarańczowej
  • sok z ½ pomarańczy
  • 1/4 łyżeczki  kminu rzymskiego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 łyżeczki sól
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 400 ml pomidorów z puszki

Kuskus:
  • 2 szklanki kaszy kuskus
  • wrząca woda
  • ¼ czerwonej papryki
  • ½ posiekanej cebuli dymki
  • pieprz cytrynowy
  • sól
  • skórka starta w 1/3 limonki lub cytryny
  • 1 łyżka sosu chili pikantnego lub słodkiego
  • garść posiekanej mięty


Przygotowanie:

Pistację siekamy na drobniejsze kawałki. Mięso przekładamy do większej miski. Dodajemy orzechy, cebulę, wiśnie oraz przyprawy. Wszystko mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około 30 minut. 
Papryczkę chili siekamy, podsmażamy w garnku na rozgrzanej oliwie. Pomidory z puszki przelewamy do garnka. Oliwki kroimy w drobną kosteczkę, dodajemy do pomidorów. 

Gotujemy przez około 5 minut. Następnie dodajemy sok z pomarańczy, koncentrat, skórkę z  pomarańczy oraz pozostałe przyprawy. Mieszamy dokładnie, doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Gotujemy prze
z około 15-20 minut, aż sos zgęstnieje.

W tym czasie przygotowujemy klopsiki. Do mięsa dodajemy jajko i bułkę tartą, wszystko dokładnie zagniatamy. Formujemy kuleczki o średnicy około 3 cm.

W dużej patelni rozgrzewamy olej, smażymy klopsy na brązowy kolor z każdej strony, przez około 11-12 minut.
Osączamy mięso ręcznikiem papierowym i dodajemy do sosu. Gotujemy jeszcze około 5 minut.
W tym czasie kasze kuskus przygotowujemy zgodnie w przepisem na opakowaniu.
Paprykę drobno siekamy w kosteczkę. Podsmażamy na patelni. Dodajemy do gotowej kaszy.





Kuchnia marokańska

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz