niedziela, 16 grudnia 2012

Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami


Jedna z najlepszych szarlotek, jakie upiekłam. Nie ma lepszej kombinacji niż jabłka, kruszonka oraz karmelizowane migdały. Do jej upieczenia zainspirowała mnie książka Basi Ritz. Przeglądałam ją w księgarni, i rzucił mi się w oczy przepis na podobną szarlotkę. Oczywiście od razu nabrałam na taką ochotę i oto moja wersjaJ

Przepis na pewno nie raz powtórzę, następnym razem może dodam jeszcze więcej jabłekJ

Polecam gorąco !!

Jabłecznik z kruszonką i karmelizowanymi migdałami


Składniki na tortownicę o średnicy 24 cm:
Ciasto kruche:
  • 250 g mąki tortowej
  • 0,5 kostki masła
  • 1 jajko
  • 0,5 szkl. cukru
  • 1-2 łyżki śmietany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 paczki cukru waniliowego
Składniki na kruszonkę:
  • 1/4 kostki masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  •  3/4 szklanki mąki
Migdały:
·         Około 75 g migdałów  w płatkach
·         2 łyżki cukru brązowego
·         1 łyżka masła
·         1 łyżka miodu
Jabłka:
·         Około 8-9 jabłek średniej wielkości
·         1 łyżka masła
·         1/2 łyżeczki cynamonu
·         ½ opakowania cukru waniliowego
·         2 łyżki cukru

Przygotowanie:

Mąkę, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i cukier łączymy. Następnie dodajemy masło pokrojone w kostkę. Masło siekamy nożem aby połączyło się z pozostałymi składnikami. Dodajemy jajka oraz śmietanę. Ciasto należy schłodzić przez 15 minut z zamrażarce aby lepiej się wałkowało.

W tym czasie przygotowujemy jabłka. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić kawałki. Wszystko zależy jaką konsystencję jabłek lubimy. Czy chcemy uzyskać z nich mus czy raczej wolimy żeby w jabłeczniki czuć było ich kawałki. Ja preferuję drugą opcję, więc kroję jabłka na większe cząstki. W garnku rozpuszczamy masło, wrzucamy przygotowane jabłka i  dusimy około 7 min na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu.

Aby przygotować kruszonkę należy rozpuszczamy masło, następnie odstawiamy na kilka minut aby lekko przestygło.  Dodajemy cukier i mąkę. Ucieramy aż powstanie kruszonka. Jeśli kruszonka nie jest sypka dodaję jeszcze mąkę aż uzyskam zadowalającą konsystencję.

Ciasto przekładamy do tortownicy. Wykładamy całe jej dno oraz boki na wysokość około 1-2 cm.  Podpiekamy w nagrzanym piekarniku przez około 10 minut w temperaturze 200°C.

Na końcu  przygotowujemy migdały. W rondlu należy rozpuszczamy masło ,dodajemy cukier i miód. Czekamy aż się rozpuści, cały czas mieszając. Gdy powstanie karmel dodajemy  migdały i całość gotuj jeszcze przez chwilę.

Podpieczone ciasto wyjmujemy, nakładamy jabłka, następnie posypujemy kruszonką oraz migdałami.

Ciasto piec przez  ok. 30min. w temperaturze 200°C, aż się zarumieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz