Sernik potrójnie kokosowy
Spód:
-
około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej
- 50 g masła
-
600 g sera na serniki
- 250 g sera mascarpone
- 250 g sera ricotta
- 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego
- 1szklanka cukru
- 5 jajek
- kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie)
- ¾ szklanki wiórków kokosowych
- 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej)
-
polewa czekoladowa
(opcjonalnie)
Przygotowanie:
Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą
blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie
dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.
Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy
miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,aromat i cukier.
Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki
kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na
około 10 minut aby przestygła. Dodajemy
do masy serowej i wszystko mieszamy.
Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.
Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku,
następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Ciasto możemy przed włożeniem do lodówki polać polewą
czekoladową.
Pyszności ale dla mnie za trudne . Podziwiam Twój zapał i pasję tworzenia takich smakołyków.
OdpowiedzUsuńJadłam i zapewniam ze smakuje wybornie pychota po prostu .
OdpowiedzUsuń