Tak jak obiecywałam kontynuuje cykl przepisów z
książki „Chińska Kuchnia według Goga”. Znalazłam w niej wiele niesamowitych
inspiracji.
Oto drugi z kolei przepis zainspirowany
książką. Farsz został przeze mnie nieco wzbogacony, w oryginale było jedynie
mięso i rzodkiewka, której nie użyłam.
Ogólnie pomysł jest rewelacyjny, racuszki są po
prostu przepyszne. Wymagają niestety nieco pracy, ale naprawdę warto. Idealna
alternatywa dla fanów sajgonek.
Racuchy z wołowiną według Goka
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
-
250 g mąki
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju arachidowego
- 100 ml gorącej wody
-
200 g zmielonej wołowiny
- 2 cm świeżego imbiru
- ½ papryczki chili
- 30 g pędów bambusa
- 10 cm posiekanej dymki
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki ciemnego sosu sojowego
- ½ łyżeczki przyprawy 5 smaków
- ½ małej marchewki
-
2 łyżki jasnego sosu sojowego
- 2 łyżeczki octu ryżowego
- sok z ćwiartki limonki
- 2 łyżki sosu chili (słodkiego lub ostrego)
-
olej do
głębokiego smażenia
Przygotowanie:
Mąkę przesiewamy
do miski, mieszamy z solą i pieprzem. Dodajemy olej oraz wodę. Wyrabiamy
ciasto. Jeśli będzie zbyt zbite, możecie dodać jeszcze odrobine wody.
Zagniatamy
do momentu aż ciasto będzie elastyczne.
Mięso
przyprawiamy sosem sojowym oraz przyprawą 5 smaków. Czosnek, imbir i papryczki
drobno siekamy. Podsmażamy chwile na patelni i dodajemy mięso. Smażymy , aż się
zarumieni.
Marchewkę
i pędy bambusa kroimy na bardzo drobną kosteczkę. Dodajemy do mięsa i chwile
podsmażamy. Dodajemy dymkę. Mieszamy dokładnie.
Ciasto
rozwałkowujemy na oprószonym mąką blacie, na grubość około 1 cm. Wycinamy krążki
o średnicy około 8-9 cm. Nadzienie
umieszczamy na środku ciasta. Składamy brzegi, dociskamy dokładnie łączenia,
tak aby farsz pozostał w środku. Następnie formujemy kulkę i spłaszczamy tak
aby miała mniej więcej 2,5-3 cm wysokości.
Na dużej
patelni wlewamy olej do wysokości 3 cm. Na dobrze rozgrzany olej wrzucamy
racuszki. Smażymy około 4 minuty z każdej strony. Mają się zarumienić.
Odsączamy na ręczniku papierowym.
W tym
czasie przygotowujemy sos. Składniki dokładnie mieszamy.
wyglądają bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńgdzie kupić pędy bambusa?
OdpowiedzUsuńZnajdziesz w każdym supermarkecie na dziale z azjatyckimi produktami, ja kupuję w puszce. Zdarzają się nawet w Lidlu lub Biedronce przy okazji np. Tygodnia azjatyckiego.
Usuń