Przepyszne,
mega czekoladowe babeczki, wilgotne i sprężyste. Zaspokoją na pewno wszystkich
uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany
Nigellą.
Muffiny potrójnie czekoladowe
Składniki:
- 220 g mąki
- 25 g kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 jajka
- 300 ml śmietany 12%
- 120 g cukru trzcinowego
- 80 g masła
- 80 g białej czekolady
- 80 g mlecznej czekolady
Masło rozpuszczamy i odstawiamy to przestudzenia.
Czekoladę siekamy na małą kostkę.
Mąkę i kakao przesiewamy. W jednej misce mieszamy
wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy śmietanę, roztrzepane jajka i masło.
Wlewamy do suchych składników mokre. Mieszamy łyżką,
tylko do połączenia się składników, mogą pozostać grudki.
Wsypujemy posiekaną czekoladę, i mieszamy.
Blachę wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do
200 stopni.
Nakładamy
ciasto do papilotek. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.
O mniam, wyglądają bosko :)
OdpowiedzUsuńOd Nigelli musiały być pyszne :)
Robie podobne zamiast mlecznej czekolady polecam gorzką tak 70% kakao i jeszcze aromat waniliowy ;-)
OdpowiedzUsuń