sobota, 17 maja 2014

Muffiny potrójnie czekoladowe

Przepyszne, mega czekoladowe babeczki, wilgotne i sprężyste. Zaspokoją na pewno wszystkich uwielbiających czekoladę. Proste i szybie w wykonaniu. Przepis inspirowany Nigellą.

Muffiny potrójnie czekoladowe




Składniki:
  • 220 g mąki 
  • 25 g kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 jajka
  • 300 ml śmietany 12% 
  • 120 g cukru trzcinowego
  • 80 g masła
  • 80 g białej czekolady 
  • 80 g mlecznej czekolady
Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy to przestudzenia.

Czekoladę siekamy na małą kostkę.
Mąkę i kakao przesiewamy. W jednej misce mieszamy wszystkie suche składniki. W drugiej łączymy śmietanę, roztrzepane jajka i masło.
Wlewamy do suchych składników mokre. Mieszamy łyżką, tylko do połączenia się składników, mogą pozostać grudki.

Wsypujemy posiekaną czekoladę, i mieszamy.
Blachę wykładamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
Nakładamy ciasto do papilotek. Pieczemy około 20 minut, do suchego patyczka.


 




2 komentarze:

  1. O mniam, wyglądają bosko :)
    Od Nigelli musiały być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Robie podobne zamiast mlecznej czekolady polecam gorzką tak 70% kakao i jeszcze aromat waniliowy ;-)

    OdpowiedzUsuń