Witajcie po tygodniowej przerwie,
związanej z wakacyjnych wyjazdem na Kretę Przywiozłam wiele nowych inspiracji
kulinarnych, co zaskakujące nie tylko związanych z kuchnią grecką.
Hotel w jakim przebywaliśmy oferował
naprawdę rewelacyjne jedzenie, jeszcze nie udało mi się na wakacjach skosztować
tylu nowych rzeczy. Począwszy od jagnięciny, pysznych greckich deserów i
potraw, poprzez różnorodne owoce morza, skończywszy na ślimakach i wspaniałej
chińszczyźnie przyrządzanej przez oryginalnego chińskiego szefa. Było
pysznie i bardzo inspirująco.
Wracając do przepisu, postanowiłam
wreszcie zamieścić coś bardzo tradycyjnego, typowy polski piątkowy obiad, czyli
smażona rybka. Ja osobiście najbardziej lubię wersję w migdałach, dlatego
postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem. Za pewne dla wielu z Was jest
to przepis dobrze znany, ale mam nadzieje, że ci którzy nie kosztowali
zmotywują się do zamiany tradycyjnej panierki.
Sałatka również bardzo prosta i
ekspresowa, idealna do każdego obiadu, jak również sama, bez dodatku
mięsa. Polecam.
Ryba w migdałach oraz prosta sałatka z
brokułami
Składniki:
Ryba:
- 2-4 filety ulubionej rybki (ja polecam mirunę lub dorsza)
- 1/3 szklanki migdałów zmielonych na mączkę
- ¼ szklanki płatków migdałowych
- ¼ szklanki bułki tartej
- 1 małe jajko
- pieprz, sól
- sok z cytryny
Sałatka:
- około 200 g mrożonych lub świeżych brokułów
- ½ opakowania ulubionego miksu sałat
- 12-14 pomidorków koktajlowych
- ½ szklanki jogurtu greckiego
- 1 łyżka majonezu
- ¼ łyżeczki musztardy
- 1-2 ząbki czosnku
- sól , pieprz cytrynowy
Przygotowanie:
Rybę umyć, przyprawić solą, pieprzem i
sokiem z cytryny. Odstawić na 20 minut. Brokułu ugotować tak aby były dość
twarde, nierozgotowane. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Składniki sosu mieszamy.
Do miski przekładamy sałatę, pomidory,
różyczki brokułów. Wszystko zalewamy sosem i delikatnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Składniki
panierki mieszamy, w drugiej misce roztrzepujemy jajko. Rybę panierujemy
najpierw w jajku potem w migdałach. Smażymy na złoty kolor.
Rybka pyszna ale piszę bo chcę pochwalić Twoją marynatę do polędwiczki . Użyłam jej do schabu i rewelacja tylko piekłam w rękawie żeby suchy się nie zrobił . polecam !
OdpowiedzUsuń