Kolejna wersja marokańskich ciastek ghriba. Tym razem najpopularniejsza-migdałowa.
Ciasteczka
są bardzo aromatyczne, pozostają bardzo długo świeże.
Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze.
Nie wymagają wiele pracy, a są naprawdę rewelacyjne. Najlepiej smakują po kilku dniach, wtedy miękną i stają się jeszcze smaczniejsze.
Składniki:
- 2 szklanki mąki migdałowej
- 1/2 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1/2 pomarańczy
- 3 łyżki masła w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 4 żółtka
- całe migdały
- cukier puder
Przygotowanie:
W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, cukier i proszek
do pieczenia.
Dodajemy do suchych składników skórkę z pomarańczy,
ekstrakt waniliowy, żółtka i masło.
Wszystkie składniki zagnieść rękami, aż wszystko się dokładnie połączy. Ciasto będzie dość lepkie.
Ciasto wkładamy do lodówki na 30 minut, lub zamrażarki
na 10 minut.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
Ze schłodzonego ciasta formujemy małe kulki, około 2 cm średnicy. Lekko spłaszczamy
kulki, obtaczamy w cukrze pudrze i układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia.
Każde ciastko dekorujemy migdałem, delikatnie
dociskając go do ciasta.
Pieczemy przez 10-12 minut. Ciasteczka powinny
być dość blade. Pozostawiamy na blasze przez 5-10 minut, w uchylonym
piekarniku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz