poniedziałek, 26 maja 2014

Sernik potrójnie kokosowy

Kolejny sernik do kolekcji. Tym razem wersja bardzo intensywnie kokosowa. Coś dla fanów batoników Bounty. Ciasto jest bardzo kremowe i wilgotne. Rozpływa się w ustach.

Sernik potrójnie kokosowy




Składniki:

Spód:
  • około 400 g ciastek kokosowych w polewie czekoladowej
  • 50 g masła
Masa serowa:
  • 600 g sera na serniki
  • 250 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 1 opakowanie budyniu kokosowego lub waniliowego
  • 1szklanka cukru
  • 5 jajek
  • kilka kropel aromatu koksowego (opcjonalnie)
  • ¾ szklanki wiórków kokosowych
  • 100 g białej czekolady z kokosem (można pominąć lub użyć tradycyjnej)
Wierzch:
  • polewa czekoladowa (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Masło roztapiamy. Ciasteczka mielimy w blenderze. Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni. Tortownice o średnicy 25 cm lub mniejszą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Ciasteczka łączymy z masłem i wykładamy nimi dokładnie dno blaszki. Wkładamy do lodówki na około 30 minut.

Przygotowujemy masę serową. Sery przekładamy do misy miksera. Miksujemy na wolnych obrotach. Dodajemy budyń,aromat i cukier. Miksujemy. Na końcu dodajemy kolejno jajka, cały czas miksując. Dodajemy wiórki kokosowe. Mieszamy wszystko do momentu, aż jajka połączą się dobrze z masą.

Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy na około 10 minut aby przestygła.  Dodajemy do masy serowej i wszystko mieszamy.

Masę wylewamy na ciasteczkowy spód.

Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni. Pieczemy około 80 minut.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku, następnie wkładamy na kilka godzin do lodówki.

Ciasto możemy przed włożeniem do lodówki polać polewą czekoladową.





2 komentarze:

  1. Pyszności ale dla mnie za trudne . Podziwiam Twój zapał i pasję tworzenia takich smakołyków.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i zapewniam ze smakuje wybornie pychota po prostu .

    OdpowiedzUsuń