Ciastka orzechowe z gorzką czekoladą
Składniki:
- 1 szklanka mielonych orzechów (dowolnych)
- 2 szklanki płatków owsianych błyskawicznych
- 3 łyżki otrębów owsianych
- garść suszonej żurawiny
- 2 łyżki oleju
- 1 jajko
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki sezamu
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 3 łyżki masła orzechowego
- 80 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki
owsiane mielimy w blenderze na mączkę. Przekładamy do dużej miski. Czekoladę
kroimy w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przekładamy do miski. Zagniatamy masę rękami do momentu, aż
wszystkie składniki się dobrze połączą. Masa będzie dość klejąca.
Blaszkę
wykładamy papierem do pieczenia. Z masy formujemy kuleczki o średnicy około 4
cm. Przekładamy na blachę i spłaszczamy, aby uzyskać kształt ciastka.
Najlepiej
zmoczyć sobie nieco ręce. Masa będzie mniej się kleiła.
Pieczemy
około 15-20 minut w 160 stopniach.
Najlepiej
po około 12 minutach sprawdzić stan upieczenia ciastek, maja mieć one lekko
złotawy kolor.
Ciasteczka pyszne i szybko można je zrobić to coś dla mnie bo gotowanie i pieczenie to moja ciemna strona . dziękuję właśnie za takie przepisy !
OdpowiedzUsuń