poniedziałek, 2 czerwca 2014

Ogień smoka

Ten przepis odkryłam gdzieś w Internecie, długo przed tym jak zaczęłam prowadzić bloga. Był to jeden z moich pierwszych eksperymentów kuchni chińskiej. Wracam do niego co jakiś czas, kiedy mamy ochotę na coś naprawdę ostrego J Oczywiście, jeśli nie jesteście fanami bardzo ostrych dań możecie nieco zniwelować jego ostrość poprzez zmniejszenie ilości papryczek chili.
Danie jest naprawdę warte uwagi, naprawdę polecam.

Ogień smoka




Składniki:
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 mała cebula
  • 1 czerwone papryka
  • ½ marchewki 
  • ½ pęczka dymki
  • 250 g  ananasa z puszki
  • 3-4 grzyby mun
  • 2 łyżki oleju 
  • 100 ml rosołu drobiowego
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
  • 3 łyżki sosu chili
  • 1 łyżeczka czerwonej ostrej papryki w proszku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy chili lub ½ świeżej  papryczki chili
  • 1 łyżeczka przyprawy 5 smaków
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 100 ml wina ryżowego , wytrawnego sherry lub wódki
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Mięso kroimy w kostkę. Przyprawiamy przyprawą 5 smaków i sosem sojowym.  Cebule obieramy  i siekamy w pióra. Paprykę oczyszczamy i kroimy w paski.
Dymkę siekamy. Ananasa kroimy na mniejsze kawałki. Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Jeśli używamy świeżej chili również siekamy ja na mała kosteczkę.

Rozgrzewamy w woku olej i smażymy  mięso przez około 3 minuty. Dodajemy cebulę, chili  i  paprykę, dalej wszystko razem smażymy.
Dodajemy  pieczarki, dymkę  i  ananasa.  Zalewamy wszystko bulionem, dodajemy  przecier, sos chili, wino ryżowe i chili w proszku (opcjonalnie).

Całość gotujemy  pod przykryciem około 4 minuty, na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Jeśli sos nie będzie dostatecznie gęsty możemy zagęścić go mąka ziemniaczaną.
Podajemy z ryżem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz