Przepis podpatrzony na
stronie „Kwestia Smaku”. Szukałam jakiejś ciekawej inspiracji z wykorzystaniem
szparagów, gdyż sezon ruszył już pełną parą J To danie bardzo mnie zaciekawiło,
gdyż jest kombinacją wszystkich moich ukochanych smaków.
Oczywiście wyszło
rewelacyjne, a co najważniejsze jego przyrządzenie jest banalne, potrzebujecie
jedynie 15 minut i obiad gotowy.
Idealna propozycja
również na lunch w pracy.
Piersi z kurczaka z
szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto
Składniki:
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże)
- około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- pieprz, sól
- bazylia, oregano
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- oliwa z oliwek
- 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu )
- 3-4 łyżki śmietany 18%
Przygotowanie:
Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto
rozpoczynamy pracę od jego wykonania.
Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy.
Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej
3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka
jest słona), pieprzem, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Każdy kawałek zawijamy
w plaster szynki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso
przez około 5-6 minut z każdej strony.
W tym czasie przygotowujemy szparagi. W
dużym garnku zagotowujemy wodę. Dokładnie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe
jasne końce. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na sitko do
gotowania na parze szparagi i gotujemy przez około 5-6 minut, aż szparagi
zmiękną. Przelewamy szparagi zimną wodą.
Do usmażonego mięsa dodajemy śmietanę oraz
Pesto. Sos dokładnie mieszamy, dodajemy szparagi i po zagotowaniu odstawiamy z
ognia.
Wyglądają super . Sprawdzę przepis i napiszę jak poszło .
OdpowiedzUsuń