Ciasto podpatrzone
na blogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'.
Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać
przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam
kakao.
Do jego
wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je
zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo
lekkie i puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców.
Ekspresowe ciasto z
owocami
Składniki:
- 4 żółtka
- 4 białka
- 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 1,5 szklanki mąki tortowej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
- 3 łyżki kakao
- około ½ kg truskawek lub innych świeżych owoców
Przygotowanie:
Masło
rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy
na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, powoli cukier, cały
czas ubijając. Piana powinna być bardzo gęsta i sztywna.
Do piany
dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach.
Do jajecznej masy wlewamy masło oraz wanilię,
nie przerywając miksowania.
Następnie
dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
Połowę masy
przekładamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy kakao i delikatnie
mieszamy.
Tortownicę
o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy jasne ciasto,
następnie wylewamy część kakaową i za pomocą widelca delikatnie mieszamy kolory
tak aby powstały asymetryczne wzory. Wierzch wyrównujemy uderzając forma o
blat.
Na górę układamy
owoce, wciskając je lekko do środka.
Pieczemy w
temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuń