Bardzo fajny pomysł na
urozmaicenie nudnej piersi z kurczaka.
Soczysta
pierś z kurczaka przykryta warstwą warzyw, sosem beszamelowym i serem. Bardzo szybki pomysł na obiad, wszystko można
przygotować dzień wcześniej i tylko zapiec przed podaniem.
Ja dodatkowo na wierzch
dodałam ugotowany makaron, dzięki temu nie musiałam już martwić się o dodatki
do dania. Możecie oczywiście pominąć makaron i podać mięso w towarzystwie
ziemniaków frytek czy ryżu.
Kurczak z papryką i pieczarkami zapiekany pod beszamelem
Składniki:
- 2 podwójne filety z kurczaka
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku
- oregano, bazylia
- olej
- około 10 pieczarek
- 1 papryka
- 1 mała cebula
- 100g parmezanu lub innego sera
- około 200 g makaronu rurki (opcjonalnie)
Sos beszamelowy
- około 250 ml mleka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- pieprz, sól
- gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
Kurczaka kroimy w poprzek na cieńsze plastry,
przyprawiamy i podsmażamy na patelni, do
lekkiego zarumienienia.
Przygotowujemy sos beszamelowy Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy mąkę i podsmażamy około minutę, cały czas mieszając. Wlewamy mleko, zmniejszamy ogień, gotujemy sos ciągle mieszając, do momentu aż zgęstnieje. Gdyby był za gęsty dodajemy więcej mleka. Przyprawiamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 200
stopni. Makaron gotujemy al dente (jeśli używamy). Ser
ścieramy na tarce.
Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie.
Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem.
Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
Cebulę kroimy w pióra, pieczarki obieramy i kroimy w plastry, paprykę w słupki. Cebulę podsmażamy aby się zeszkliła. Dodajemy paprykę i pieczarki, smażymy ok. 5 minut, aż wszystko zmięknie.
Mięso przekładamy na dno naczynia żaroodpornego wysmarowanego odrobiną oliwy. Pokrywamy mięso warstwą warzyw, polewamy sosem, posypujemy makaronem oraz serem.
Pieczemy około 20 minut, aż wierzch lekko zbrązowieje.
Wspaniale wygląda i mam nadzieję że mnie też się uda . Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń