wtorek, 10 czerwca 2014

Ekspresowe ciasto z owocami

Ciasto podpatrzone na blogu Moje Wypieki, zachęciła mnie nazwa - 'najłatwiejsze ciasto w świecie'. Akurat szukałam czegoś prostego i szybkiego, dlatego postanowiłam wykorzystać przepis. Wprowadziłam kilka zmian, przede wszystkim do części ciasta dodałam kakao.
Do jego wykonania naprawdę potrzeba niewiele czasu, myślę, że bardzo trudno było by je zepsuć. Wystarczy przyłożyć się do ubicia piany z białek. Ciasto jest bardzo lekkie i puszyste. Możecie użyć do niego dowolnych, sezonowych owoców.

Ekspresowe ciasto z owocami




Składniki:
  • 4 żółtka
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego
  • 100 g masła
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ laski wanilii lub kilka kropel aromatu waniliowego
  • 3 łyżki kakao
  • około ½ kg truskawek lub innych świeżych owoców

Przygotowanie:

Masło rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodajemy stopniowo, powoli cukier, cały czas ubijając. Piana powinna być bardzo gęsta i sztywna.
Do piany dodajemy żółtka i miksujemy do połączenia się składników na wolnych obrotach. Do jajecznej masy wlewamy masło oraz wanilię,  nie przerywając miksowania.

Następnie dodajemy mąkę z proszkiem i mieszamy delikatnie szpatułką.
Połowę masy przekładamy do drugiej miski. Do jednej części dodajemy kakao i delikatnie mieszamy.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy jasne ciasto, następnie wylewamy część kakaową i za pomocą widelca delikatnie mieszamy kolory tak aby powstały asymetryczne wzory. Wierzch wyrównujemy uderzając forma o blat.
Na górę układamy owoce, wciskając je lekko do środka.


Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 60 minut, do tzw. suchego patyczka. 


2 komentarze: