Pierożki podpatrzyłam
oglądając amerykańska edycję Masterchefa. Sposób ich wykonania zaprezentowała w
jednym z odcinków mama Joe Bastianicha.
Jest to wspaniała
alternatywa dla naszych tradycyjnych pierogów. Danie jest czasochłonne i wymaga
sporo pracy ale naprawdę warto. Moim zdaniem przebiły nawet pierogi z kapustą i
grzybami.
Włoskie Pierożki
Agnolotti
Składniki:
Ciasto:
- 300 g mąki
- 4 żółtka
- 1 jajko
- 4-5 łyżki wody (opcjonalnie)
- sól
Farsz:
- 200 g wieprzowiny lub wołowiny (użyłam karczku)
- 3 ząbki czosnku
- około 6-7 suszonych pomidorów
- 1 liść laurowy
- 1 pierś z kurczaka
- 80 g szpinaku
- 50 g szynki dojrzewającej
- 1 jajko
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, oregano, bazylia, przyprawa d
- kuchni włoskiej
Sos:
- 400 ml pomidorów z puszki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- ½ cebuli
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz, oregano, bazylia
- 1 łyżka sosu Worhestershire
Dodatkowo:
- 50 g tartego parmezanu
Przygotowanie:
Mięso wkładamy do gotującej się wody.
Dodajemy liść laurowy, 2 ząbki czosnku oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotujemy
mięso około 25 minut. Wszystko zależy od rodzaju mięsa jaki używacie. Kurczak
ugotuje się oczywiście najszybciej. Mój karczek był gotowy po właśnie po około
25 minutach.
Przygotowujemy ciasto na pierożki.
Mąkę przesiewamy, przekładamy na stolnicę i usypujemy z niej kopiec, w
środek wbijamy jajka i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto nie będzie się dobrze
kleić możecie dodać odrobinę wody.
Z zagniecionego ciasta formujemy kulkę,
owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na około 25 minut
Szpinak podsmażamy na maśle. Ja używam
mrożonego i po prostu w takiej formie podgrzewam na patelni. 1 ząbek czosnku
przeciskamy przez praskę. Szpinak doprawiamy pieprzem, solą i czosnkiem.
Odlewamy nadmiar płynów i odstawiamy do przestygnięcia.
Ugotowane mięso wraz z szynka dojrzewającą
, suszonymi pomidorami i czosnkiem wyjętym z gotującej się wody z mięsem
mielimy na drobno w maszynce. Zmielony farsz dokładnie mieszamy z przyprawami
oraz ze szpinakiem.
Przygotowujemy sos pomidorowy. Cebulę i
czosnek siekamy w drobną kosteczkę. Podsmażamy na oleju. Dodajemy pomidory w
puszce i dusimy przez około 20 minut. Następnie dodajemy koncentrat i
przyprawy. Gotujemy jeszcze przez około 10 minut, do momentu aż sos zgęstnieje.
Schłodzone ciasto rozwałkowujemy bardzo
cienko. Najlepszym rozwiązaniem jest maszynka do robienia makaronu, która z
pewnością zaoszczędzi sporo czasu. Ja użyłam tradycyjnego wałka i niestety
trzeba było się trochę pomęczyć. Z ciasta za pomocą radełka wycinamy jak
najdłuższe wstęgi o boku około 7 cm. Farsz nakładamy na wzdłuż
wstęgi w około 3 cm odstępach. Następnie ciasto składamy na pół i dociskamy
boki oraz przerwy pomiędzy farszem. Odcinamy pojedyncze pierożki i jeszcze raz
dokładnie dociskamy a farsz nie wypłynął podczas gotowania.
W dużym garnku zagotowujemy wodę, solimy.
Pierożki wkładamy do wrzątku i gotujemy około 4 minuty.
Podajemy z sosem pomidorowym posypane
parmezanem.
Zapraszam do obejrzenia instruktarzu
którym kierowałam się przy formowaniu pierożków (rozpoczyna się od około 20
minuty)
Próbowałam i o dziwo udało się . Dzięki Twoim przepisom mam ciągłe zamówienia od moich dzieci . Dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCieszę się bardzo i gratuluję bo przepis jest naprawdę wymagający i trzeba się trochę napracować. Ale moim zdaniem warto:)
OdpowiedzUsuńNie znam akurat tych pierożków, ale skoro to kuchnia włoska to biorę w ciemno :) Tak bardzo apetycznie wyglądają...
OdpowiedzUsuń