środa, 4 czerwca 2014

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto

Przepis podpatrzony na stronie „Kwestia Smaku”. Szukałam jakiejś ciekawej inspiracji z wykorzystaniem szparagów, gdyż sezon ruszył już pełną parą J To danie bardzo mnie zaciekawiło, gdyż jest kombinacją wszystkich moich ukochanych smaków.
Oczywiście wyszło rewelacyjne, a co najważniejsze jego przyrządzenie jest banalne, potrzebujecie jedynie 15 minut i obiad gotowy.
Idealna propozycja również na lunch w pracy.

Piersi z kurczaka z szynką parmeńską, szparagami w sosie z zielonego pesto




Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka (nie za duże)
  • około 5-6 plasterków szynki parmeńskiej (lub innej dojrzewającej)
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • pieprz, sól
  • bazylia, oregano
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • oliwa z oliwek
  • 4 łyżki zielonego pesto (kupionego lub z tego przepisu )
  • 3-4 łyżki śmietany 18%

Przygotowanie:

Jeśli chcemy zrobić samemu Pesto rozpoczynamy pracę od jego wykonania.

Piersi kurczaka myjemy oraz oczyszczamy. Kroimy mięso w poprzek na cieńsze filety, z jednej piersi wychodzą mniej więcej 3 mniejsze kawałki. Mięso doprawić solą (uważajcie z jej ilością, bo szynka jest słona), pieprzem, ziołami oraz nacieramy czosnkiem. Każdy kawałek zawijamy w plaster szynki.
Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy mięso przez około 5-6 minut z każdej strony.

W tym czasie przygotowujemy szparagi. W dużym garnku zagotowujemy wodę. Dokładnie myjemy szparagi, odcinamy zdrewniałe jasne końce. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy na sitko do gotowania na parze szparagi i gotujemy przez około 5-6 minut, aż szparagi zmiękną. Przelewamy szparagi zimną wodą.

Do usmażonego mięsa dodajemy śmietanę oraz Pesto. Sos dokładnie mieszamy, dodajemy szparagi i po zagotowaniu odstawiamy z ognia.
Podajemy od razu z ziemniakami lub bagietką. 



1 komentarz:

  1. Wyglądają super . Sprawdzę przepis i napiszę jak poszło .

    OdpowiedzUsuń