Gdybym miała wybierać swoich faworytów wśród ukochanych przeze mnie cupcake’s
z pewnością ten przepis znalazłby się w czołówce, zaraz po babeczkach red
velvet.
Muffinki robiłam specjalnie na imprezę sylwestrową i na pewno nie raz do
nich powrócę.
Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z
nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę
polecam!!
Muffiny bananowe z kremem kajmakowym
Składniki
na 12-14 sztuk:
- 3 dojrzałe bananów
- 1 jajko
- ¾ szklanki maślanki lub kefiru
- ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
- 2 szklanki mąki
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g czekolady milka z daim
- 100 g masy krówkowej
- Krem kajmakowy:
- 200 g serka mascarpone
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 200 g masy krówkowej
Przygotowanie:
Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem,
aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz
ekstraktem waniliowym.
Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy mokre składniki z suchymi.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do
masy. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy
je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy
kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4 wysokości papilotki.
Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy.
Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą
krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach.
Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce.
Gotowe babeczki ozdabiamy kremem.
Wyglądają magicznie :D Super przepis
OdpowiedzUsuńkram mistrzostwo świata :) przepyszny. POLECEM każdemu :)
OdpowiedzUsuń