Pyszne roladki, które
przygotowałam na świąteczny obiad. Doskonała odmiana od tradycyjnych, ciężkich rolad
z sosem lub tych smażonych w ogromnych ilościach oleju. Płatki owsiane są również
ciekawą alternatywą dla kalorycznej bułki tartej. Zachęcam do spróbowania.
Rolady z kurczaka z pistacjami w panierce z płatków owsianych
Składniki na około 4
rolady:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- zioła prowansalskie
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki rozmarynu
- ½ łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- około 6-7 pieczarek
- 3-4 suszone pomidory z zalewy (osączonych)
- około 50 g pistacji
- 5-6 plastrów szynki dojrzewającej
- ½ cebuli czerwonej
Panierka:
- 1 szklanka płatków owsianych
Przygotowanie:
Rozpoczynamy od przygotowania mięsa.
Kurczaka mielimy w maszynce do mięsa. Przyprawiamy i odstawiamy do lodówki na
30 minut.
Przygotowujemy farsz.
Pieczarki obieramy. Cebulę, szynkę, pieczarki
i pomidory suszone siekamy w drobną kosteczkę.
Pistację podpiekamy przez chwilę na
patelni aby się lekko zarumieniły, następnie bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy
za pomocą blendera.
Na patelni (bez tłuszczu) smażymy
szynkę, do momentu aż będzie chrupiąca.
Następnie na tej samej patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy i smażymy
pozostałe składniki farszu przez około 5 minut. Łączymy składniki farszu.
Mięso układamy na lekko wilgotnej dłoni
i formujemy płaskiego kotleta. Na wierz układamy porcje farszu, a następnie
zawijamy mięso dokładnie do około farszu. Formujemy kształt rolady.
Rolady panierujemy w płatkach owsianych. Możemy
je usmażyć na patelni albo upiec w piekarniku. Ja osobiście preferują wersję z
użyciem piekarnika. Roladki są wtedy bardziej chrupiące i nie wchłoną tyle
tłuszczu. Aby mięso nie było Zyt suche w połowie czasu pieczenia możecie nakryć
je papierem do pieczenia. Pieczemy roladki w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym
olejem przez około 20-25 minut w 200 stopniach.
Wspaniała rolada ,zdjęcia niezwykle apetyczne ,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń