Szybka i prosta alternatywa dla tradycyjnej szarlotki.
Równie pyszna i aromatyczna. Polecam miłośnikom ciast z jabłkami.
Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką
Wilgotne ciasto z jabłkami i kakaową kruszonką
Składniki:
- 250 g mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- ½ łyżki ekstraktu z wanilii
- 150g cukru trzcinowego
- 200 ml coca-coli
- 230 g margaryny
- 80 ml mleka
- 2 jajka
- 2 średniej wielkości jabłka
- 5-6 jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2-3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 180 g mąki
- 50 g cukru
- 2 łyżki kakao
- 1/2 opakowania cukru waniliowego
- 50g ma masła lub margaryny
Przygotowanie:
Tortownicę
o wymiarach 23-25 cm smarujemy masłem i wysypujemy dno i boki bułką tartą. Piekarnik
nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę przesiewamy.
Łączymy suche
składniki: mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek do pieczenia. Margarynę
roztapiamy i studzimy. Do drugiego naczynia wbijamy jajka i roztrzepujemy je
widelcem. Następnie łączymy wszystkie mokre składniki: jajka, masło, coca-cole
i mleko.
Składniki
suche łączymy z mokrymi i delikatnie mieszamy łyżką, tylko do połączenia się.
Ciasto
przelewamy do formy i pieczemy przez 30 minut.
W tym
czasie przygotowujemy kruszonkę i jabłka.
Masło drobno
kroimy, następnie rozcieramy palcami z mąką. Dodajemy pozostałe składniki i
zagniatamy, aż powstaną okruchy. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon.
Jabłka obieramy i kroimy na kosteczkę. Podsmażamy do małym ogniu przez około 15 minut, tak aby się rozpadły. Dodajemy cukier i cynamon.
Ciasto
wyciągamy po 30 minutach, nakładamy na wierzch jabłka, następnie wierzch posypujemy
kruszonką. Pieczemy jeszcze przez 20-25 minut.
świetnie wygląda:)
OdpowiedzUsuń