Szpinak nie
każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z
odpowiednimi składnikami staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to doskonała
alternatywa dla nudnych piersi z kurczaka. Danie idealne na szybki obiad.
Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 3-4 łyżki sezamu
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 100 g sera feta
- 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- słodka papryka mielona
- 2 łyżki jogurtu greckiego
- papryka mielona ostra
- bazylia
- oregano
- sól, pieprz
- oliwa z oliwek
- 6 pomidorów suszonych
- 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki.
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na
oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż
liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu
sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
Pomidory suszone kroimy w paski. Ser
feta kroimy w kosteczkę.
Szynkę podsmażamy z obu stron (bez
tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca.
Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory
suszone. Dodajemy fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Następnie dodajemy
szpinak, łączymy składniki i podgrzewamy jeszcze około minuty.
Piersi z kurczaka panierujemy w bułce wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanej
oliwie, kiedy będą już gotowe, na każdym kotlecie układamy 2 plastry szynki
oraz warstwę szpinaku z fetą.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
takie proste i smaczne obiady to ja lubię! świetny pomysł na kurczaka :)
OdpowiedzUsuńnarobiłaś mi ochoty :)
OdpowiedzUsuńzapraszam na nutellowe pancakes!