niedziela, 12 stycznia 2014

Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową

Szpinak nie każdy lubi, do niedawna również nie byłam jego fanką. Jednak w połączeniu z odpowiednimi składnikami  staje się naprawdę wspaniałym dodatkiem. Jest to doskonała alternatywa dla nudnych piersi z kurczaka. Danie idealne na szybki obiad.

Piersi z kurczaka pod pierzynką szpinakową 



 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 3-4 łyżki sezamu
  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 100 g sera feta
  • 250 g świeżych liści szpinaku (może byćrównież mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • słodka papryka mielona
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • papryka mielona ostra
  • bazylia
  • oregano
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek
  • 6 pomidorów suszonych
  • 4 plastry szynki włoskiej lub innej dojrzewającej
    Przygotowanie: 

    Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym, jogurtem i ziołami. Odstawiamy do lodówki.

    Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną i woda odparuje, około 4-5 minut. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.
    Pomidory suszone kroimy w paski. Ser feta  kroimy w kosteczkę.
    Szynkę podsmażamy z obu stron (bez tłuszczu) na patelni do momentu aż będzie chrupiąca.
    Następnie na tej samej patelni smażymy pomidory suszone. Dodajemy fetę. Smażymy jeszcze jakieś 2 minuty. Następnie dodajemy szpinak, łączymy składniki i podgrzewamy jeszcze około minuty.

    Piersi z kurczaka panierujemy w bułce wymieszanej z ziarnami sezamu. Smażymy na rozgrzanej oliwie, kiedy będą już gotowe, na każdym kotlecie układamy 2 plastry szynki oraz warstwę szpinaku z fetą.
    Podajemy z ulubionymi dodatkami.
     

     

    2 komentarze:

    1. takie proste i smaczne obiady to ja lubię! świetny pomysł na kurczaka :)

      OdpowiedzUsuń
    2. narobiłaś mi ochoty :)

      zapraszam na nutellowe pancakes!

      OdpowiedzUsuń