Czekolada i kokos to jedno z moich ulubionych
połączeń. Batonik Bounty zawsze należał do moich ukochanych, dlatego
postanowiłam jego smak przenieść do ciasta. Tak powstał ten tortJ Jest intensywnie
czekoladowy, ciasto nie przypomina tradycyjnego biszkoptu, jest wilgotne i
mięsiste. Lekkości dodaje mu masa kokosowa z bitej śmietany i serka mascarpone.
Całość dopełnia chrupiąca polewa czekoladowa. Zachęcam wszystkich do spróbowania, bo naprawdę warto.
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty
Tort czekoladowo-kokosowy jak Bounty
Ciasto:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 200 g masła
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej
- 170 g mąki tortowej
- 25 g kakao
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 300 g cukru dark muscovado lub trzcinowego
- 80 ml maślanki
- 3 jajka
- 120 ml zimnej wody
- 1 kieliszek likieru kokosowego
- ½ szklanki wiórków kokosowych
Składniki
na masę:
- 350 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 3-4 łyżki cukru pudru
- ½ szklanki wiórków kokosowych (można dodać nieco więcej)
- 2 łyżki likieru kokosowego
Polewa:
- 200 g czekolady
- 2 łyżki mleka
Przygotowanie:
Śmietanę kremówkę ubijamy do otrzymania puszystego
kremu. Uważamy aby się nie zważyła. Pod koniec ubijania dodajemy cukier. Następnie
dodajemy mascarpone, wiórki kokosowe i likier kokosowy, mieszamy wszystko na
najniższych obrotach miksera do połączenia się składników.
Odstawiamy do
lodówki na co najmniej godzinę.
Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Boki smarujemy
masłem. Nagrzewamy piekarnik do 150 stopni.
Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy
kawę rozpuszczalną i wodę. Mieszamy dokładnie aby kawa
się rozpuściła.
Mąkę z sodą i proszkiem do pieczenia przesiewamy.
Dodajemy cukier, kakao i łączymy składniki. Jajka ubijamy na lekko puszystą konsystencję.
Do miski z suchymi składnikami dodajemy jajka, maślankę oraz czekoladę
z masłem. Miksujemy na wolnych obrotach aby składniki dokładnie się połączyły.
Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 80-90 minut.
Wlewamy ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 80-90 minut.
Ciasto dokładnie studzimy. Dzielimy ciasto na 2 lub 3 równe
blaty. Przekładamy kremem. Jeśli
starczy ozdabiamy boki ciasta.
Czekoladę na polewę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając do
niej odrobinę mleka.
przydałby mi się taki do kawy teraz , mniam:D
OdpowiedzUsuńWitam, jak wysokie jest ciasto, czy to jest typowy tort czy placek upieczony w formie tortowej? bardzo dziękuje za odp., ciasto wygląda fenomenalnie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, jak wysokie jest ciasto, czy to jest typowy tort czy tez placek upieczony w formie tortowej, Pani wypiek wygląda pieknie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWitam, jak wysokie jest ciasto, czy to jest typowy tort czy tez placek upieczony w formie tortowej, Pani wypiek wygląda pieknie, pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPowiedziałabym że bardziej tort, piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm. Oczywiście można zrobić nieco więcej kremu i przełożyć go dwukrotnie.
Usuń