czwartek, 16 stycznia 2014

Muffiny bananowe z kremem kajmakowym

Gdybym miała wybierać swoich faworytów wśród ukochanych przeze mnie cupcake’s z pewnością ten przepis znalazłby się w czołówce, zaraz po babeczkach red velvet.
Muffinki robiłam specjalnie na imprezę sylwestrową i na pewno nie raz do nich powrócę.
Są wilgotne, z wyczuwalnym aromatem banana, krem karmelowy doskonale się z nimi komponuje, przypominają nieco znane wszystkim banoffee pie. Naprawdę polecam!!

Muffiny bananowe z kremem kajmakowym




Składniki na 12-14 sztuk:
  • 3 dojrzałe bananów
  • 1 jajko
  • ¾  szklanki maślanki lub kefiru
  • ½ szklanki rozpuszczonego masła lub oleju
  • 2 szklanki mąki
  • ¾ szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta soli
  • 100 g czekolady milka z daim
  • 100 g masy krówkowej 
  • Krem kajmakowy:
  • 200 g serka mascarpone
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 200 g masy krówkowej


Przygotowanie:

Banany rozgniatamy dokładnie widelcem lub blenderem, aż powstanie gładka masa. Łączymy banany z jajkiem, maślanką, masłem oraz ekstraktem waniliowym.
Suche składniki mieszamy w jednym naczyniu. Łączymy  mokre składniki z suchymi.
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałeczki i dodajemy do masy. Mieszamy.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Formę na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je do około 1/3 wysokości ciastem. Następnie nakładamy łyżeczkę masy kajmakowej. Przykrywamy nadzienie pozostałym ciastem do około 3/4  wysokości papilotki.
Pieczemy 20 minut. Dokładni studzimy.

Przygotowujemy krem. Mascarpone miksujemy z masą krówkową dodając ją po łyżeczce. Cały czas miksujemy na najniższych obrotach. Gotowy krem schładzamy przez około godziny w lodówce.
Gotowe babeczki ozdabiamy kremem. 



2 komentarze: