Sos mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości
ostrych papryczek, pomidorów i gorzkiej czekolady. Sos dzięki wspaniałemu smakowi
stał się ogromnie popularny na całym świecie.
Sos mole jest niezwykle oryginalny, połączenia smaków są niezwykle zaskakujące. Pikantność chili doskonale współgra z mnóstwem przypraw i delikatnością czekolady.
Sos mole jest niezwykle oryginalny, połączenia smaków są niezwykle zaskakujące. Pikantność chili doskonale współgra z mnóstwem przypraw i delikatnością czekolady.
Oryginalne mole zawiera
około 20 składników, w tym specjalne gatunki papryki chili – poblano i mulato,
które tworzą unikalny smaku tego dania.
Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco
zmodyfikować przepis.
Kurczak w sosie mole
Składniki:
Kurczak w sosie mole
Składniki:
- 2 filety z kurczaka
- ok. 150 ml wody
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1/3 łodygi selera naciowego
- świeża kolendra (opcjonalnie)
- 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni)
- ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni)
- ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni)
- 2 papryczki chili
- 1 papryczka habanero (opcjonalnie, jeśli ją używamy zrezygnujmy z 1 papryczki chili)
- 1-2 łyżki oleju
- 1/2 puszki krojonych pomidorów
- 150 ml przecieru pomidorowego
- ¼ szklanki rodzynek
- 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
- sól, pieprz
- szczypta nasion kolendry
- 2-3 goździki
- ½ łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao)
- 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
W garnku
rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez około 2-3
minuty. Następnie dodajemy papryczki, kumin, kolendrę, goździki i cynamon. Smażymy
razem przez chwilę, cały czas mieszając. Dodajemy
sezam,
płatki migdałowe, rodzynki i orzeszki ziemne. Podsmażamy chwilę aby smaku się
połączyły. Następnie dodajemy pomidory i przecież.
Całość
miksujemy za pomocą blendera na gładką pastę.
Gotową
pastę zalewamy wodą, dodajemy czekoladę i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu,
kontrolując, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dolać
jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki.
sos musi być przesmaczny!
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Przeczytałam i stwierdziłam, że wszystkie potrzebne składniki mam w domu. Wypróbuję w najbliższym czasie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńa jeśli ma się gotową przyprawę z Meksyku to ile powinno się jej dodać do dania?
OdpowiedzUsuń