niedziela, 19 stycznia 2014

Kurczak w sosie mole

Sos mole to tradycyjny meksykański sos na bazie dużej ilości ostrych papryczek, pomidorów i gorzkiej czekolady. Sos dzięki wspaniałemu smakowi stał się ogromnie popularny na całym świecie.
Sos mole jest niezwykle oryginalny, połączenia smaków są niezwykle zaskakujące.  Pikantność chili doskonale współgra z mnóstwem przypraw i delikatnością czekolady.
Oryginalne mole zawiera około 20 składników, w tym specjalne gatunki papryki chili – poblano i mulato, które tworzą unikalny smaku tego dania. Papryki są bardzo trudno dostępne w Polsce, dlatego musiałam nieco zmodyfikować przepis.

Kurczak w sosie mole





Składniki:
  • 2 filety z kurczaka
  • ok. 150 ml wody
  • 1 cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/3 łodygi selera naciowego
  • świeża kolendra (opcjonalnie)
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu (uprażonych na suchej patelni) 
  • ½ szklanki orzeszków ziemnych (uprażonych na suchej patelni) 
  • ½ szklanki płatków migdałowych (uprażonych na suchej patelni) 
  • 2 papryczki chili
  • 1 papryczka habanero (opcjonalnie, jeśli ją używamy zrezygnujmy z 1 papryczki chili)
  • 1-2 łyżki oleju 
  • 1/2 puszki krojonych pomidorów
  • 150 ml przecieru pomidorowego
  • ¼ szklanki rodzynek 
  • 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz
  • szczypta nasion kolendry
  • 2-3 goździki 
  • ½ łyżeczki mielonego cynamonu 
  • 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 
  • 60 g gorzkiej czekolady (o zawartości 80-90% kakao)
  • 1 łyżeczka soku z limonki
Przygotowanie:

Cebulę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Seler naciowy kroimy w plasterki. Papryczki myjemy, usuwamy z nich pestki i kroimy na plasterki. Mięso myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Przyprawiamy solą i pieprzem i papryką w proszku. Podsmażamy na patelni aż się zarumieni.
W garnku rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę, czosnek, seler, podsmażamy przez około 2-3 minuty. Następnie dodajemy papryczki, kumin, kolendrę, goździki i cynamon. Smażymy razem przez chwilę, cały czas mieszając.  Dodajemy
sezam, płatki migdałowe, rodzynki i orzeszki ziemne. Podsmażamy chwilę aby smaku się połączyły. Następnie dodajemy pomidory i przecież.
Całość miksujemy za pomocą blendera na gładką pastę.
Gotową pastę zalewamy wodą, dodajemy czekoladę i gotujemy około 10 minut, na małym ogniu, kontrolując, aby sos się nie przypalił. Jeśli sos za bardzo zgęstnieje, można dolać jeszcze odrobinę wody. Na koniec doprawiamy sokiem z limonki.
Kawałki kurczaka przekładamy do sosu. Posypujemy sezamem i posiekaną kolendrą. 
Podajemy z ryżem, ziemniakami lub po prostu samo.




3 komentarze:

  1. Wygląda apetycznie. Przeczytałam i stwierdziłam, że wszystkie potrzebne składniki mam w domu. Wypróbuję w najbliższym czasie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. a jeśli ma się gotową przyprawę z Meksyku to ile powinno się jej dodać do dania?

    OdpowiedzUsuń