Przepis
autorstwa Pascala prosto z kuchni Lidla, od razy przypadł mi do gustu. Okazał
się niezwykle smaczny, idealny na niedzielny obiad. Doskonały również kiedy
musimy przygotować coś dla większej ilości osób. Alternatywa dla tradycyjnej
pieczeni. Polecam !
Pieczeń a'la Orloff
Składniki:
- około 0,5 kg schabu
- 5 plastry sera żółtego
- 5 plastrów boczku w plastrach
- pieprz
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oregano
- 1 łyżka papryki w proszku
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyżki oleju
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 40 g sera żółtego
- sól, pieprz
Sos beszamelowy
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- około szklanka mleka
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Schab doprawiamy sosem sojowym,
pieprzem, papryką, ziołami oraz nacieramy czosnkiem.
Smażymy z każdej strony na
niewielkiej ilości rozgrzanej oleju. Wysmażone mięso odkładamy aby wystygło.
Przygotowujemy sosy. Pieczarki
obieramy i kroimy w cienkie talarki. Cebulę siekamy w drobną kosteczkę.
Rozgrzewamy na patelni olej. Smażymy pieczarki oraz cebulę, na końcu doprawiamy
solą i pieprzem.
Pieczarki z cebulą
przekładamy do miseczki.
Masło rozpuszczamy w
garnku, dodajemy mąkę i mieszamy. Podsmażamy mniej więcej 2 minuty, następnie
dodajemy zimne mleko i energicznie mieszamy. Czekamy, aż zacznie się lekko
gotować i zacznie gęstnieć. Jeśli sos będzie zbyt gęsty możemy dodać nieco
więcej mleka. Doprawiamy niewielką ilością soli, gałki muszkatołowej i pieprzu.
Pieczarki i cebulę zalewamy
przygotowanym sosem beszamelowym, całość mieszamy. Dodajemy starty ser,
mieszamy.
Rozgrzewamy piekarnik do
200°C (z termoobiegiem).
Ostygnięty schab głęboko
nacinamy (jakbyśmy chcieli pokroić w plastry), smarujemy go w środku sosem
beszamelowym, a w nacięcia wkładamy plasterki sera.
Uwaga! Wykorzystujemy
jedynie połowę przygotowanej ilości sosu.
Plasterki boczku składamy
na pół i wkładamy w nacięcia pomiędzy serem a mięsem.
Dwiema długimi
wykałaczkami przebijamy mięso wzdłuż na wylot, tak aby wszystkie składniki pozostały
na miejscu.
Schab przekładamy do
naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na 10 minut.
Następnie polewamy obficie
pozostałym sosem i pieczemy około 20-25 minut (by sos, zarumienił się i zrobiła
się skorupka).
Podajemy z pieczonymi warzywami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz