Składniki:
-
400 g mięsa mielonego wołowego
- ½ czerwonej cebuli
- 1 duży pomidor
- 1/3 kapusty pekińskiej
- ½ zielonej części cebulki dymki
- 4 chlebki pita
-
1 łyżeczka przyprawy do kebaba
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka sosu Worhestershire
- szczypta mielona kolendra (można rozgnieść ziarna lub dodaćposiekana świeżą)
- szczypta oregano, bazylii, rozmarynu, tymianku
- szczypta kminu rzymskiego
- szczypta mielonego ziela angielskiego(można rozgnieść ziarna)
- szczypta gałki muszkatołowej
- garść świeżej mięty
- szczypta kurkuma
-
1 łyżka majonezu
- ½ łyżeczki octu
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę
- 150 ml jogurtu greckiego
Cebulę i czosnek kroimy w kosteczkę.Mięso mielone
mieszamy dokładnie z przyprawami, czosnkiem i cebulą. Przekładamy do lodówki.
Marynujemy mięso w przyprawach co najmniej 1 godzinę.
Kapustę pekińską szatkujemy, pomidora kroimy w grubsze
plastry, dumkę siekamy.
Zamarynowane mięso formujemy w płaskie kotlety (ala
burgery) i smażymy na patelni grillowej, około 5-6 minut z każdej strony.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pity smarujemy
delikatnie wodą i podpiekamy przez około 10 minut. Mają się otworzyć, uważamy
jednak aby się zbytnia nie spiekły.
Składniki sosu łączymy ze sobą.
Gotowe kebaby przekładamy do bułek, dodajemy warzywa i
polewamy sosem.
No to ładnie narobiłaś mi smaka na wieczór :)
OdpowiedzUsuńwooow! GENIALNY pomysł ;3
OdpowiedzUsuńoj ale bym zjadła takiego kebaba:) zazwyczaj robiłam po prostu z kurczaka przyprawionym przyprawa do kebaba/gyrosa ale muszę wypróbować wersje z mielonym mięsem :)
OdpowiedzUsuńHej, chce własnie dzis przygotowac Twoje kebaba, a dokladniej- bułeczkę pita, ale powiedz- ile dalabys drozdzy suchych w tym przypadku, bo tylko takie obecnie mam. Torebeczka to standardowa gramatura, czyli 7 g drozdzy suchych-instant. Ile dodac na ta ilosc ciasta ?
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze samodzielnie bułeczek:) Ja kiedy korzystam z suchych drożdży to dodaję opakowanie (7G) na 500 g maki. Więc w zależności od gramatury zmniejsz odpowidnio proporcje.
OdpowiedzUsuńTo jest normalny burger, bym zamówił kebab i dostał takie coś to bym grzecznie odesłał do kuchni i zaprosił kucharza na damowe praktyki w przedszkolu.
OdpowiedzUsuńTo jest tzw. kofta kebab, nie zawsze kebab oznacza kręcący się kawał mięsa, które jest zlepkiem niechcianych odpadów z przetwórni mięsa. Jeśli takiego lubisz to zapraszam do odwiedzenia ulicznej budki:)
Usuń