piątek, 9 sierpnia 2013

Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem

Ostatnio, dzięki pysznej  tarcie mojej koleżanki przekonałam się na nowo do szpinaku. Wcześniej kosztowałam go kilka razy, ale jakoś mnie nie zachwycił. Widocznie musiałam do niego dojrzeć:) Próbowałam już kilka dań, na pierwszy ogień poszły roladki z kurczakiem, które polecało mi już kilka osób. Ja również dołączam do grona ich fanów. Pyszne, dość szybkie w wykonaniu i efektowne. Jeszcze lepiej smakują na drugi dzień. Zachęcam do wypróbowania.  

Roladki z kurczaka z fetą szpinakiem



 
Składniki:
  • 2 piersi z kurczaka
  • 100 g sera feta
  • 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • słodka papryka mielona
  • papryka mielona ostra
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i ziołami. Odstawiamy do lodówki.
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście zwiędną, około 4 minuty. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do smaku i dokładnie mieszamy.

Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.

Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180 stopni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym.
 

 

2 komentarze:

  1. Ja od zawsze lubię szpinak, te roladki by mi posmakowały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam:) dawno nie robiłam rolad z kurczaka, w końcu muszę!

    OdpowiedzUsuń