Składniki:
-
2 piersi z kurczaka
- 100 g sera feta
- 250 g świeżych liści szpinaku (może być również mrożony)
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- słodka papryka mielona
- papryka mielona ostra
- zioła prowansalskie
- tymianek
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Pierś z kurczaka oczyszczamy, myjemy i rozbijamy delikatnie
tłuczkiem na kotlety. Przyprawiamy solą, pieprzem, paprykami, sosem sojowym i
ziołami. Odstawiamy do lodówki.
Liście szpinaku myjemy i osuszamy. Na oliwie
podsmażamy posiekany czosnek. Dodajemy szpinak. Smażymy do momentu, aż liście
zwiędną, około 4 minuty. Doprawimy odrobiną sosu sojowego oraz pieprzem do
smaku i dokładnie mieszamy.
Na każdym rozbitym kotlecie układamy 2 plastry sera, warstwę szpinaku, po czym zawijamy w roladę i spinamy wykałaczkami.
Przekładamy mięso do wysmarowanego oliwą naczynia
żaroodpornego i pieczemy przez około 25-30 minut bez przykrycia w temperaturze 180
stopni.
Podajemy z ulubionymi dodatkami i sosem czosnkowym.
Ja od zawsze lubię szpinak, te roladki by mi posmakowały!
OdpowiedzUsuńUwielbiam:) dawno nie robiłam rolad z kurczaka, w końcu muszę!
OdpowiedzUsuń