wtorek, 6 sierpnia 2013

Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką

Kolejne muffinki do mojej kolekcjiJ Rewelacyjne babeczki z pysznym wiśniowym nadzieniem. Chrupiąca, słodka kruszonka doskonale komponuje się z lekko kwaskowatymi wiśniami. babeczki są bardzo mięciutkie i długo utrzymują świeżość. Polecam.

Muffinki z frużeliną wiśniową i kruszonką
 
 
 
 
Składniki:
  • 120g jogurtu
  • ½ łyżeczki aromatu lub ekstraktu waniliowego
  • 30g roztopionego masła
  • 40ml oleju
  • 2 jajka
  • 200g mąki
  • 100g brązowego cukru
  • pół łyżeczki sody
 
Kruszonka:
  • 50g brązowego cukru
  • 6 łyżek  zmielonych migdałów
  • 1 łyżka mąki ziemniacznej
  • 2 łyżki masła
Nadzienie:
  • 300 g wydrylowanych wiśni
  • 80 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
 
Łączymy wszystkie mokre składniki: jogurt, roztopione masło, olej i roztrzepane jajko.
W drugim naczyniu mieszamy przesianą mąkę, cukier i sodę.
Łączymy ze sobą obie masy.

Przygotowujemy wiście. Jeśli używamy mrożonych wiśni możemy je najpierw rozmrozić, ale nie jest to konieczne.  Możemy w tym wypadku po prostu wydłużyć czas ich podgrzewania. Jeśli mamy wiście mrożone odlewamy nadmiar wody. Nie wylewamy jednak wszystkiego, gdyż chcemy uzyskać gęsty sos z pozostałego soku. Kiedy wiśnie zaczną się gotować, dodajemy cukier. Zmniejszamy ogień do minimum i gotujemy do momentu, aż cukier się rozpuści. Na końcu dodajemy mąkę, mieszamy dokładnie, uważając aby nie powstały grudki. Kiedy sos zgęstnieje odstawiamy go wystygnięcia.

Przygotowujemy kruszonkę. Masło rozpuszczamy i studzimy. Dodajemy do niego następnie wszystkie pozostałe składniki na kruszonkę. Mieszamy wszystko do uzyskania okruchów.

Ciasto przelewamy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami, do wysokości 1/3. Następnie nakładamy frużelinę wiśniową i zalewamy resztą ciasta. Wierzch babeczek posypujemy kruszonkę.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni na funkcji termoobieg przez około 25 minut.
 


 

2 komentarze:

  1. jestem oczarowana tymi babeczkami! jest w nich wszystko, co uwielbiam! wiśnie, migdały, kruszonka... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają na bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń